Valikko

pahvit1.jpg

Muoviton kuppikartonki valmiina maailmanvalloitukseen

Kotkamills valmistaa elintarvikkeiden pakkaamiseen ja juomien tarjoiluun soveltuvia muovittomia kartonkilaatuja. Huoli muovin leviämisestä ympäristöön nostaa odotuksia kartongin menestykselle markkinoilla.

Kotkamills on tuonut kuluvan vuoden aikana markkinoille kaksi muovitonta pakkauskartonkilaatua. Kartongit pinnoitetaan aineilla, jotka hidastavat rasvan imeytymistä kartongin läpi.

– Pikaruuat, kuten ranskalaiset perunat ja hampurilaiset, nautitaan nopeasti, joten niiden kotelointiin riittää ohuelti pinnoitettu kartonki, sanoo Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

Paksummin pinnoitettu kartonkilaatu sopii esimerkiksi pakasteruokien, jäätelöiden ja kastikkeellisten salaattien pakkaamiseen. Paksu pinnoite estää rasvan imeytymisen kartongin läpi useaksi tunniksi, pakasterasioissa useiksi kuukausiksi.

Kotkamills on tuonut markkinoille myös juomakuppien valmistukseen soveltuvia kartonkeja. Kuumille juomille riittää, että kartonki päällystetään vain sisäpuolelta. Kylmiä juomia varten pitää päällystää myös kupin ulkopinta. Siten estetään ilman sisältämän veden tiivistyminen pintaan. Kartonkeja voidaan käyttää virvoitusjuoma- ja kahvimukeissa, nautitaanpa kahvi mustana tai maidon kera. Kupit kestävät kohtalaisen pitkään pehmenemättä myös viinejä, joissa on vähemmän kuin 15 prosenttia alkoholia.

Sauma vaativin kohde

Kotkamillsin elintarvikekartonki koostuu kolmesta kerroksesta: keskellä on kuumahierresellu ja sen molemmin puolin kemiallinen koivusellu. Pinnat päällystetään dispersioseoksella, joka voidaan valmistaa joko biopohjaisista raaka-aineista, kuten maissin, soijan tai papukasvien kuiduista, tai akrylaateista jalostetuista helposti hajoavista polymeereista.

Hämäläisen mukaan osa asiakkaista haluaa biopohjaisista raaka-aineista valmistetun pinnoitteen, koska ei hyväksy öljypohjaisia tuotteita, vaikka ne on muokattu biohajoaviksi. Toinen koulukunta suosii akrylaattipohjaisia pinnoitteita, koska haluaa säästää pellot vain ruuan tuotantoon.

Kotkamillsin tavoitteena on kehittää pinnoiteseos, joka valmistetaan sellun keiton sivuvirtana syntyvästä mustalipeästä.

– Uskomme, että onnistumme kehittämään mustalipeästä valmistetun pinnoitteen kolmen vuoden kuluessa. Puupohjainen raaka-aine olisi täydellinen ratkaisu pinnoitteeksi, Hämäläinen sanoo.

Kartonkien kehitystyön suurimpana haasteena oli löytää kuppikartonki, joka soveltuu kaikkiin kupinvalmistusprosesseihin.

– Kuppien valmistajilla on hyvin monenlaisia koneita, joissa sauma tehdään eri tavoin lämmittämällä. Saumasta pitää tulla kestävä, onpa kupin valmistusprosessi millainen tahansa. Sopivan kartongin kehitystyö on vaatinut aikaa enemmän kuin osasimme odottaa. Onneksi kaikki on nyt saatu toimimaan, Hämäläinen sanoo.

Muovista halutaan eroon

Kotkamills tuo uudet muovittomat elintarvikekartonkinsa markkinoille hyvään aikaan. Keskustelu muovien ympäristöhaitoista käy kuumana ympäri maailmaa.

Esimerkiksi EU:ssa pohditaan parhaillaan sääntöjä muovin käytön rajoittamiseksi. Keinoiksi kaavaillaan jopa sakkomaksuja. Etelä-Koreassa muovin käyttö kupeissa on kielletty vuodesta 2022 lähtien. Kiina on tiettävästi tiukentamassa elintarvikepakkausten ehtoja tiukemmiksi kuin EU:ssa ja Yhdysvalloissa.

Muovittomille elintarvikekartongeille löytyy käyttöä varsinkin siellä, missä pikaruokakulttuuri on voimissaan.

– Yhdysvalloissa käytetään noin 110 miljardia kertakäyttömukia vuosittain. Osa niistä on muovisia, osa kartonkisia. Yksi muki painaa noin 10–12 grammaa, joten kaikkinensa niille kertyy painoa yli miljoona tonnia, Hämäläinen laskeskelee.

Lupaavin markkina-alue löytyy Aasiasta. Siellä myydään jo nyt enemmän pikaruokaa kuin Yhdysvalloissa.

Myynti käynnistymässä

Kotkamills on toimittanut markkinoille toistaiseksi vain koe-eriä. Tuotteiden käyttöönotto on viivästynyt pitkien testausten takia ja siksi, että kuppien valmistajilla on monenlaisia testausmenetelmiä ja vaatimuksia kartongille.

– Testausvaihe alkaa vihdoin olla ohi. Uskomme, että saamme solmittua seuraavien kuukausien aikana vuosisopimuksia. Se tietäisi varsinaisten toimitusten käynnistymistä ensi vuoden alusta, Hämäläinen sanoo.

Kotkamillsillä on hyvät edellytykset vastata kysyntään. Kaksi vuotta sitten käynnistyneellä uudella kartonkikoneella voidaan valmistaa 400 000 tonnia kartonkia vuodessa.

– Ajatuksena on tuottaa pakkauksissa käytettävää taivekartonkia 200 000 tonnia ja saman verran uusia muovittomia elintarvikekartonkeja.

Kotkamills tulee olemaan dispersiopäällysteisten kartonkien markkinoilla iso tekijä. Teollisen mittakaavan koneita ei vielä ole missään muualla.

– Tiedämme, että vastaavia koneita on suunnitteilla. Käsityksemme mukaan meillä on kuitenkin noin viiden vuoden etumatka kilpailijoihin, Hämäläinen arvelee.

TEKSTI TIMO HÄMÄLÄINEN • KUVA KOTKAMILLS