Valikko

bioaika05063.jpg

Näyttelyrekka vie bioaikaan

Bioaika-tapahtumakiertue starttasi metsäisenä katukarkelona Helsingin Rautatientorilta 5. kesäkuuta. Kiertueen ytimessä on läpi Suomen reissaava rekka, jonka perävaunussa kulkee tiedekeskus.

Bioaika-rekka on upea: tapahtumapaikoilla vaunu laajenee kyljistä aukeavien levikkeiden avulla 50 neliön näyttelytilaksi. Rekassa on yhteensä noin 25 erilaista näyttelypistettä.

– Mahtavaa, että hanke on vihdoin tässä vaiheessa ja pääsemme liikkeelle kohtaamaan kävijöitä. Kutsun kaikki mukaan kiertueelle ja matkalle yhteiseen tulevaisuuteen, Tiedekeskus Pilkkeen päällikkö Heikki Hepoaho hehkuttaa.

Peilipallokuva.jpg
> Bioaika-rekan suunnittelutiimin kuuluivat Katja Pesonen (vas.), Laura Kuusisto, Heikki Hepoaho, Kristiina Vuopala ja Darja Heikkilä (alhaalla).

Ajatus biotaloutta ja sen mahdollisuuksia esittelevästä Bioaikakiertueesta syntyi jo vuonna 2012 Avaruusrekan vieraillessa Tiedekeskus Pilkkeessä. Varsinainen suunnittelutyö aloitettiin pari vuotta sitten.

– Metsäsektori lähti Bioaika-hankkeeseen vahvasti mukaan ja antoi panoksensa sen kehittämiselle. Kiertue tehdään yhdessä, ja se sopii erinomaisesti Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan, Hepoaho kertoo.

Seuraavat sata vuotta

Bioaika-rekassa biotaloudesta innostutaan kokemalla ja tekemällä. Näkökulma näyttelyssä on tulevaisuuteen suuntaava, ja pääkohderyhmänä ovat nuoret eli tulevaisuuden tekijät.

– Bioaika-kiertue kertoo, miten voimme menestyä omiin vahvuuksiimme nojaten myös seuraavat sata vuotta. Suomi voi olla edelläkävijä kestävässä modernissa elämäntavassa ja luoda ratkaisuja myös globaaleihin haasteisiin, tiedekeskusoperaattori Darja Heikkilä Metsähallituksesta sanoo.

Tiedekeskusnäyttelyn teemoja ovat megatrendit, metsien tarjoamat ratkaisut ja innovaatiot sekä tulevaisuuden visiointi.

– Käsikirjoitusvaiheessa keräsimme taustatietoa ja hämmästyimme itsekin, mikä kaikki on mahdollista. Näyttely ei ole utopiaa vaan sitä, mitä biotaloudessa osataan jo nyt ja mitä kaikkea on kehitteillä, Heikkilä tarkentaa.

DSC5013.jpg
> Tietomaan näyttelyteknikko Aleksi Mella pystyttää yhtä rekan 25 toiminnallisesta kohteesta.

Käsikirjoituksesta työstettiin näyttelyyn pääviestit, joihin perustuu yksittäisten näyttelykohteiden konseptointi. Näyttelyrekan kilpailutuksen ja valinnan jälkeen ideat viestien sijoittamisesta tilaan alkoivat syntyä.

Näyttelyn suunnittelussa on ollut paljon mietittävää: kuka tekee näyttelykalusteet, koodit, grafikat, millaiset laitteet tilataan ja niin edelleen. Kokonaisuus muodostui Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen ja Oulussa sijaitsevan Tiedekeskus Tietomaan yhteistyön tuloksena. Näyttely koottiin Bioaika-rekkaan toukokuun lopulla, hetki ennen kiertueen alkua. Kävijöiden suosikiksi Heikkilä veikkaa virtuaalimetsää sekä Bioajan hottiksia, jossa esitellään biotalouden innovaatioita nanosellusta lumisurflautaan.

10 000 kilometriä myöhemmin

Bioaika-tapahtumakiertue on ainutkertainen ja samalla kokeileva. Kävijöille tehdään myös kyselyä biotalouden merkityksestä, ja tuloksia hyödynnetään metsäsektorin nuorisoviestinnässä sekä Tiedekeskus Pilkkeen toiminnassa.

Hepoaho odottaa nuorten visioita tulevaisuudesta kiinnostuneena.

– Suomi 2.0 -visiointikohteen tuloksista saadaan päivä- ja paikkakuntakohtaiset yhteenvedot. Nuorten ajatukset biotaloudesta ja tulevaisuudesta luovutetaan Suomen päättäjille kiertueen päätteeksi joulukuussa, jolloin Bioaika-rekan mittariin on kertynyt yli 10 000 ajokilometriä.

TEKSTI KATJA PESONEN • KUVAT HEIKKI HEPOAHO, PEKKA KOSKI, ELLA NYGÅRD

• Bioaika kiertää Suomea kesä- ja koulukiertueella 5.6.–10.12.2017. Bioaika-rekan näyttely kertoo elävästi biotalouden monista mahdollisuuksista ja innovaatioista.
• Bioaika-torilla ja -tapahtumissa esitellään kiertuepaikkakuntien biotalousvahvuuksia yhteistyössä metsäsektorin toimijoiden kanssa.
• Pääkohderyhmänä ovat 13–19-vuotiaat, mutta yleisötapahtumissa, arki-iltaisin ja viikonloppuisin sekä rekkaan että torille on kaikilla vapaa pääsy.
• Bioaika-rekan tuottaa Metsähallituksen Tiedekeskus Pilke yhdessä Tiedekeskus Tietomaan kanssa. Kiertueen päärahoittajia ovat Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten Säätiö.

www.bioaika.fi #bioaika