Valikko


> Maasydänjärvellä marja- ja sienimaat ovat aivan mökin nurkalla. Myös kalalle ja metsästämään pääsee lähes kotiportailta.

Pikkumökit löysivät kotipaikan Sievistä

Käki kukkuu ja leppälinnut laulavat – Suomen kesä näyttää kauneintaan. Sievin Maasydänjärvellä kaikki tuntuu olevan paikallaan. Kauniit maisemat ja palvelutkin löytyvät aivan vieressä.


> Maasydämelle on tarkoitus siirtää kuusi samanlaista Villa Piccoloa.

Ympärillemme avautuu matkailualueen punaisia mökkejä, sinisenä kimmeltävä järvi ja viereinen karavaanareiden alue.

– Onhan tämä varsin erilainen alue: sijaitsee ”keskellä ei mitään” mutta mökkiyhteisö on täällä todella tiivis. Jos hakee paikkaa kaikin mukavuuksin, muiden ihmisten seurasta ja hienojen ulkoilumaastojen ääreltä, tämä voisi olla se oikea paikka, Laatumaan myyntineuvottelija Tarja Puurunen tuumii.

Hiihtoladut lähtevät aivan ovelta, marjaja sienimaat ovat nurkalla, kalalle ja metsästämään pääsee lähes kotiportailta. Ravintola ja mahtava tanssipaviljonki kuuluvat myös palveluvarustukseen.

Maasydänjärvi onkin oikeastaan kuin Lapin matkailukeskus pienimuotoisena – vain rinteet puuttuvat.

– Täällä vapaa-ajan vietto on yhteiseloa muiden kanssa, yhteisö on varsin tiivis. Hyvä valttimme on myös se, että nämä tontit voi vuokrata, jolloin kynnys mökin hankintaan madaltuu huomattavasti, Puurunen muistuttaa.

Usein puhutaan tonttien korkeista hinnoista, mutta Laatumaan pienten kuivanmaan mökkitonttien vuosivuokrat eivät päätä huimaa.

– Näiden tonttien vuosivuokra asettuu 600 euron tienoille, Puurunen tietää.

Mökki saapuu lavetilla

"Konsepti mahdollistaa nopean toimituksen."

Vuosi sitten kalajokelainen rakennusliike Keskisipilät Oy etsi uudelle mökkimallilleen sopivaa ympäristöä. Sellainen löytyi Sievin mäntymetsistä.

Maasydämellä on nyt paikat kuudelle pikkumökille, Villa Piccololle. Pinta-alaltaan 26,5 neliön mökki esiteltiin pari vuotta sitten Kalajoen vapaa-ajan asuntomessuilla. Ensimmäinen, 18 neliön lasitetulla terassilla varustettu mökki saapuu Sieviin kesäkuussa.

Mökki todellakin saapuu paikalle.

– Se rakennetaan valmiiksi Kalajoen tehtaalla, nostetaan siellä erikoislavetille ja koko komeus ajetaan tänne. Nosturi nostaa 8 000 kiloa painavan rakennuksen paikalleen, minkä jälkeen sähköt, vedet ja viemärit kytketään. Sitten mökki onkin jo muuttovalmis, esittelee Timo Keskisipilä.

Riittävästi neliöitä


> – Tämähän on neliöitään suurempi mökki, mittailee Jouni Keskisipilä ensimmäistä mallimökkiä Kalajoella.

Äkkiseltään 26 neliön rakennus kuulostaa pieneltä jättimäisten nykymökkien rinnalla, mutta yksin tai kaksin mökkeilevälle neliöitä on varmasti riittävästi.

– Jos mökillä käydään kymmenenä viikonloppuna vuodessa, tämä on hyvän kokoinen. Ja takalla varustettu terassi on kuin yksi lisähuone. Energiatehokkuus on hyvä, kahden kuukauden sähkölasku on liikkunut 80 euron tuntumassa, Jouni Keskisipilä sanoo.

Mökki rakennetaan hallissa rautarungolle, muilta osin se on suomalaista puuta. Tuulensuojalevynä toimii yhdeksänmillinen havuvaneri, joten runko on todella jämäkkä. Ja sisällä kaikki on valmiina: keittiökoneet, suihkut, pesukoneet ja kaapistot.

– Ei tarvitse kuin nostaa astiat kaappiin ja ripustaa taulut seinälle. Ja jos mökille löytyy uusi parempi paikka, se voidaan siirtää uudelleen. Tämäkin on siirretty kaksi kertaa.

– Konsepti mahdollistaa nopean toimituksen. Tilauksesta mökin paikalle tuontiin menee kaksi kuukautta, Jouni Keskisipilä esittelee.

Kysyntä ja mielenkiinto uutta mökkikonseptia kohtaan on kova. Asia on kuitenkin uusi ja vaatii selvästikin kypsyttelyä. Ajankohtakaan ei ole uusille mökki-innovaatioille ihan paras mahdollinen.

– Meidän näkökulmastamme on hienoa, että yksi yrittäjä tekee tänne koko uuden korttelin. Toivottavasti tällä saadaan Maasydänjärvelle uutta vetoa, Puurunen sanoo.

Teksti ja kuvat: Jari Salonen