Iloinen nainen, taustalla maisema

Ekologisia lomaelämyksiä

Julkaistu 16.9.2020

Miten lapsiperhe, sinkku tai vaikkapa ikäihmisten yhdistysporukka voisivat matkailla luontoa kohtuuttomasti kuormittamatta? Kestävään matkailuun löytyy koto-Suomesta monia mahdollisuuksia.

Kestävä luontomatkailu kuulostaa terminä hienolta: luontoa suojelevalta ja eettisesti kestävältä. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

– Sitä, että me kaikki luonnossa toimivat teemme yhteistyötä, jotta matkailu sujuisi suojelualueilla, UNESCOn maailmanperintökohteissa ja kaikilla muillakin luontokohteilla mahdollisimman hyvin ja luontoa säästäen, vastaa Metsähallituksen Luontopalvelujen Lapin alueen kehittämispäällikkö Joel Erkkonen.

Erkkosen mukaan retkeily ja luontomatkailu sopivat mainiosti myös metsätalouden monikäyttömetsiin. Metsähallitus voi suunnitellusti ohjata sinne myös sellaisia luontomatkailutoimintoja, jotka eivät suojelualueille sovi.

– Moottorikelkkailu ja muu motorisoitu liikkuminen ovat tästä hyviä esimerkkejä. Loppujen lopuksi aika monet matkailun aktiviteetit sopivat Metsähallituksen hallinnoimille maa- ja vesialueille, kunhan ne suunnitellaan niin, että toiminta on vastuullista ja kestävää, Erkkonen sanoo.

Kauaskantoista hyvinvointia

Visit Finlandin Lapin aluepäällikkö Liisa Kokkarinen heittää kestävän matkailun reseptiin pari ainesosaa lisää.

– Kestävä matkailu ottaa tämänhetkiset ja myös tulevat taloudelliset, sosiokulttuuriset ja ympäristölliset vaikutukset huomioon siten, että sekä matkailijoiden, matkailuyritysten, matkailukohteiden ympäristön että paikallisväestön tarpeet tulevat huomioiduiksi, Kokkarinen sanoo.

Kansankielellä tämä tarkoittaa, että matkailun kielteiset vaikutukset kohteen ympäristöön tai paikallisyhteisöön minimoidaan ja positiiviset vaikutukset maksimoidaan. Parhaimmillaan kestävä matkailu tukee myös paikallistaloutta ja hyödyntää paikallista osaamista.

– Kun tämä kaikki toteutuu, matkailu on myös paikallisten ihmisten silmissä hyväksyttävämpää, Kokkarinen sanoo.

Kestäviä ideoita jokaiselle

Määritelmät sikseen, sillä nyt pompataan konkretiaan.

Miten vaikkapa pääkaupunkiseudulla asuva kahden lapsen perhe voisi matkailla kestävästi Suomessa?

Kokkarinen innostuu: lasten kanssa voi lähteä vaikka kansallispuistoon!

– Junalla ensin Helsingistä Ouluun ja bussilla Oulusta Kuusamon kautta Rukalle. Karhunkierrosbussilla voi mennä Oulangan kansallispuistoon parin päivän patikkaretkelle tai Rukan kylästä voi vuokrata koko perheelle maastopyörät. Sen jälkeen voi lähteä perhereitille laskemaan koskea, hakeutua katselemaan karhuja tai seurata porotilan elämää, Kokkarinen listaa.

Entäs Pirkanmaalla asuva ja kokemuksia halajava aikuinen sinkku? Kuinka hän voisi matkailla kestävästi?

– Hän voisi hypätä Rovaniemelle tai Kemijärvelle menevään junaan ja jatkaa sitten matkaa bussilla kohti Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Valmiita reittejä pitkin on kiva patikoida, ja matkan varrelta löytyy myös pari yöpymiseen soveltuvaa vuokratupaa. Bucket-listalta poistuisi ainakin se ”Nauti yöttömästä yöstä luonnonhelmassa” -rasti, Kokkarinen ideoi.

Vireä eläkeläisyhdistys voisi puolestaan lähteä kestävällä tavalla virkistäytymään teatterin pariin Varjolan tilalle Laukaaseen, missä järjestetään kesällä Metsolat–Urjalanlinna- teatteriesityksiä.

– Varjolassa kiinnitetään vastuullisuuteen erityistä huomiota pyrkimällä vähentämään vedenkulutusta, kierrättämällä jätteet, käyttämällä paikallisia palveluja ja hyödyntämällä ravintolassa lähellä tuotettuja raakaaineita, Kokkarinen kertoo.

Suomen aitous valloittaa

Suomella on valtava määrä vahvuuksia, joilla se voi erottua muista maista kestävänä matkailukohteena. Suomi on aito ja eettinen, ja suomalaisten tiivis luontosuhde ja tasa-arvoa vaaliva elämäntapa ovat vahvuuksia, jotka tekevät vaikutuksen kehen tahansa.

– Suomi on kaiken kaikkiaan matkailijalle erittäin mielenkiintoinen kohde – maa, jossa voi kohdata mutkattomia ihmisiä ja autenttisia elämyksiä puhtaassa luonnossa ja aidoissa kulttuuriympäristöissä, Kokkarinen sanoo.

Kokkarinen muistuttaa, että matkailu perustuu Suomessa hyvin vahvasti arktisen luonnon ja kulttuurielämysten vetovoimaan. Tästäkin syystä kasvua on rakennettava kestävälle pohjalle.

– Meidän on toimittava kestävästi, jotta vetovoimatekijämme, kuten herkän luontomme suhteellinen koskemattomuus, hiljaisuus ja alueidemme erityinen kulttuuri, säilyisivät myös tuleville sukupolville.

TEKSTI MIA SIVULA • KUVA LIISA KOKKARISEN KOTIALBUMI

JAA ARTIKKELI: