Ilmari Ahlholm talvisessa metsässä
Eräpassi auttaa siirtämään erätaitoja seuraaville sukupolville. Ilmari Ahlholm testasi Eräpassiin koottuja tehtäviä viime keväänä.

Eräpassi tuo luonnon luokkahuoneeseen

Julkaistu 14.10.2022

Eräkasvatusta tarjoava tehtäväkokonaisuus Eräpassi palasi uudistettuna Eräluvat.fi-sivustolle. Valmiit ohjeet ja tietopaketit helpottavat tuntien suunnittelemista, saavat kiitosta opettajilta ja auttavat erätaitojen siirtämistä seuraaville sukupolville.

Uusi, päivitetty Eräpassi ilmestyi syyskuussa vapaasti saataville Metsähallituksen Eräluvat.fi-sivustolle. Materiaalikokonaisuuden avulla opettajat voivat kertoa lapsille eränkäyntiin liittyviä asioita hauskalla ja ymmärrettävällä tavalla oppitunneilla. Eräpassi sopii hyvin myös erilaisten kerhojen käyttöön.

– Yksi Metsähallituksen tehtävistä on eräkasvatus ja tiedon siirtäminen seuraaville sukupolville. Kun erätaidot eivät enää tietoyhteiskunnassa aina siirry vanhemmalta lapselle, Metsähallitus voi toimia tietojen välittäjänä, kertoo eräsuunnittelija Simon Andersson.

Eräpassi sisältää tehtäväpaketteja eri ikäryhmille: 1.–3.-luokkalaisille, 4.–6.-luokkalaisille, yläkoululaisille sekä lukiolaisille. Pakettien teemoina ovat luonnossa liikkuminen, jokaisenoikeudet, kalastus ja riistanhoito. Kun lapsi on suorittanut kolme tehtävää jokaisesta teemasta, hänet voidaan palkita diplomilla.

Tehtävät opettavat erätaitoja muun muassa leikkien avulla. Esimerkiksi 1.–3.-luokkalaisille suunnatussa rapuhipassa leikkijät jaetaan jokirapuihin ja täplärapuihin. Rapurutoksi valittu leikkijä saalistaa vain jokirapuja, ja samalla ravustaja koettaa pyydystää kaikkia rapuja. Tehtävän ohjeiden lisäksi pakettiin on koottu lyhyesti taustatietoa molemmista rapulajeista, rapurutosta ja ravustamisesta Suomessa.

Materiaaleilla kysyntää

Vanha Eräpassi poistettiin keväällä väliaikaisesti verkosta uudistustöiden ajaksi. Anderssonin mukaan materiaalit on nyt päivitetty kauttaaltaan nykyaikaan: vanhat tiedot on korvattu uusilla. Palvelun suosiosta kertoo se, että opettajilta alkoi tulla uudistustöiden aikana kyselyitä, milloin materiaalit ovat taas saatavilla.

Yksi kyselijöistä oli Kuuslahden koulun rehtori Olli Airaksinen Siilinjärveltä. Airaksinen alkoi viime keväänä suunnitella Luonto- ja erätaidot -valinnaiskurssia, jonka hän päätti järjestää alakoululaisille ensimmäistä kertaa. Airaksinen ryhtyi miettimään kurssia ja googlettamaan ideoita materiaaleiksi. Hän törmäsi melko pian Eräpassiin johtavaan linkkiin ja lähetti Metsähallitukselle kysymyksen, milloin materiaalit tulevat taas saataville.

– Ei tullutkaan vastaukseksi tietoa siitä, milloin materiaalit ilmestyvät, vaan sainkin nivaskan uusia 4.–6.-luokkalaisten tehtäviä suoraan sähköpostiin, Airaksinen kertoo hyvillään.

Iloa koulumaailmaan

Airaksinen ilahtui tehtävien monipuolisuudesta ja näki mielessään erilaisia käyttömahdollisuuksia. Hän päätti, että kurssille tulisi ainakin luontopolku, jonka varrelta lapset saisivat QR-koodien kautta tietoa. Airaksinen antaa kiitosta siitä, että osa tehtävistä sopii ulkona suoritettaviksi mutta myös sisätehtäviä löytyy sadepäivien varalle.

– Tehtävät tukevat myös yleisesti koulutyötä. Mukana on esimerkiksi äidinkieleen liittyviä tehtäviä, kuten vaikka kalastusaiheisen runon kirjoittaminen.

Airaksisen luontokurssi on jo alkanut mukavasti. Viimeksi oppilaiden kanssa käytiin opettelemassa kaakaon, teen ja kahvin keittoa nuotiolla sprii- ja kaasukeittimillä. Idea oli Airaksisen oma, ja hän harrastaa itsekin kalastusta ja luonnossa liikkumista. Hänen lähin vapaa-ajan kalastuspaikkansa on Kallavedellä, mutta retket ovat suuntautuneet myös Inarijärvelle sekä Ruotsin ja Norjan Lappiin.

– Teen kurssista omannäköiseni: sovellan elämäni varrella oppimiani tietoja ja taitoja sekä myös Eräpassin materiaaleja. Helpottaa kovasti suunnittelutyötä, kun on tällaisia valmiita, selkeästi ohjeistettuja tehtäviä saatavilla, Airaksinen sanoo.

Tehtävät tukevat myös yleisesti koulutyötä.

Eräpassi-tehtävät julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi ja osa englanniksi. Käännöstyö valmistunee loka-marraskuussa.

– Toivomme, että mahdollisimman moni ottaa Eräpassin käyttöön, eräsuunnittelija Andersson sanoo.

TEKSTI JAANA HAAPALUOMA-HÖGLUND • KUVAT KATRI LEHTOLA/KEKSI

JAA ARTIKKELI: