Ryhmäkuva nuotiopaikalla

Erävalvontaa kansallispuistossa

Julkaistu 9.9.2020

Metsähallituksen erätarkastajien pääasiallista työmaata ovat valtion kalavedet ja metsästysmaat, mutta heihin voi törmätä myös kansallispuistossa. Erätarkastaja Heikki Taipale kävi toukokuussa muistuttamassa Seitsemisen poluilla retkeileviä yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta.

Metsähallituksessa työskentelee kaksitoista erätarkastajaa valvomassa metsästyksen ja kalastuksen sekä muun luonnonkäytön laillisuutta. Heikki Taipaleen toimialue kattaa Pirkanmaan, eteläisen Keski-Suomen sekä osia Päijät-Hämeestä ja Satakunnasta. Suurimman siivun Taipaleen työajasta haukkaavat syksyllä metsästyksen ja talvella maastoliikenteen valvonta. Keväällä ja kesällä kalenteri täyttyy kalastuksenvalvonnasta. Tehtäväkenttä on kuitenkin monipuolinen, ja välillä erätarkastaja ehtii kansallispuiston poluille jututtamaan retkeilijöitä.

Toukokuun puoliväliin osuva lauantai on oivallinen ajankohta jalkautua Seitsemisen kansallispuiston suosituimmille reiteille. Aloituspisteeksi valikoituu Koveron perinnetilan parkkipaikka, johon on aamupäivän aikana ilmestynyt parisenkymmentä autoa.

Ruuhkaa poluilla ja tulipaikoilla

Kansallispuistot ovat olleet jo pidemmän aikaa kovassa nosteessa, ja kävijämäärät hipovat monissa puistoissa ennätyksiä. Koronakevät on lisännyt vierailuja entisestään. Ulkoilun ja hoidettujen retkikohteiden suosion kasvu ovat lähtökohtaisesti positiivisia asioita, mutta ihmispaljouden sivutuotteena tahtoo myös tulla ongelmia.

Ryhmäkuva
Heikki Taipale (vas.) tapasi Seitsemisen polulla Mei Lin Kuttilan, Jasmin Kuttilan sekä Mikael Hytösen.

– Etelä-Suomen kansallispuistoissa on tänä keväänä ollut paikoin jopa ruuhkaa, Taipale kertoo. Varsinkin suosituimmille taukopaikoille on voinut kerääntyä samaan aikaan paljon retkeilijöitä. – Ihmiset ovat ratkaisseet turvavälikysymyksen turhan omatoimisesti esimerkiksi tekemällä nuotioita virallisten tulentekopaikkojen ulkopuolelle.

Kansallispuistossa tulenteko on kielletty muualla kuin huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla. Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla.

Kieltoja ei ole tehty vain retkeilijöiden kiusaksi. – Helvetinjärven kansallispuistossa oli tänä keväänä vakava metsäpalon alku, Taipale antaa esimerkin. -Palo sai alkunsa luvattomasta nuotiosta.

Luvattomasta nuotiosta tai muusta häiriökäyttäytymisestä voi rapsahtaa sakko. Kansallispuistojen ja muiden retkikohteiden kesto-ongelma on roskaaminen, ja myös puiden kaataminen näyttäisi yleistyneen. – Sanonta siitä, että hyvästä retkeilijästä ei jää muita merkkejä kuin korkeintaan jalanjälki, on aina ihan yhtä ajankohtainen, Taipale toteaa.

Koirakuri kuntoon

Moni retkeilijä suuntaa polulle karvaisen kaverin seurassa. Koirat – ja mikseivät muutkin lemmikit – ovat tervetulleita kansallispuistoihin, mutta ne on pidettävä kytkettyinä. Harmillisesti tämä tahtoo unohtua monelta kävijältä.

Ryhmäkuva ihmisistä ja koira
Tommi Tohni (oik.) tutustui Manu-koiransa kanssa Koveron perinnetilan pihapiiriin. Jussi Viitanen (vas.) ja Heikki Taipale totesivat tyytyväisinä Manun retkeilevän asianmukaisesti kytkettynä.

Ongelma ei ole jäänyt erätarkastajalta huomaamatta. – Tämän valvontapäivän ykkösteemana on koirakurin tarkkailu, Taipale kertoo. – Aivan erityisen tärkeää koirien kiinnipito on nyt keväällä ja alkukesällä, kun monilla eläimillä on maastossa pieniä ja avuttomia poikasia.

Kiinnipitovelvoite koskee myös kilttejä kotikoiria – villieläimelle sopuisinkin sohvanvaltaaja on lähtökohtaisesti peto, jonka lähestyminen voi merkitä joko omaa tai poikasten hengenmenoa. Erityisen herkkiä häirinnälle ovat maassa pesivät linnut.

Konkreettinen esimerkki häiriöherkästä nelijalkaisesta eläinpienokaisesta on äitienpäiväviikonloppuna Seitsemisen kansallispuiston eteläosassa syntynyt metsäpeuranvasa. Vasa on tiettävästi ensimmäinen Seitsemisen alueella syntynyt villi metsäpeura sataanviiteenkymmeneen vuoteen.

– Metsäpeuraa palautetaan läntisen Suomen lajistoon Metsähallituksen koordinoimassa MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, Taipale kertoo. – Yksi hanketoimista tähtää metsäpeuraan kohdistuvan häirinnän vähentämiseen, ja koirakurin noudattamisen valvominen on yksi osa tätä työtä.

Seitsemisessä on talven ja kevään aikana tehty useita havaintoja irtokoirista. – Irrallaan juoksentelevat koirat voivat aiheuttaa paitsi häiriötä eläimille, myös vaaratilanteita retkeilijöille, Taipale muistuttaa.

Kalastusluvat kunnossa

Päivän päätteeksi Taipale lähtee käväisemään läheisellä Teerilammilla. Suositulle kalastuskohteelle on hankittu parisenkymmentä päivälupaa. Suurin osa kalastajista on jo ehtinyt lähteä kotiin, mutta kolmen miehen porukka vasta pakkailee tavaroitaan autoon. Kolmikko suorastaan ilahtuu erätarkastajan tapaamisesta. – Olen kalastanut tällä kohteella jo viitisentoista vuotta, ja vasta nyt valvonta osui ensimmäistä kertaa omalle kohdalle, kertoo yksi miehistä.

Taipale päättää vielä kiertää lammen rantoja pitkin. Teerilammen vuokrakämpällä juhlitaan syntymäpäiviä. Muutoin rannoilla on rauhallista, ja kaikkien kalastajien lupa-asiat ovat kunnossa. Tähän on hyvä päättää keväinen valvontapäivä.

TEKSTI MILLA NIEMI, KUVAT TIINA MÄKELÄ

JAA ARTIKKELI: