Satuhahmoksi maskeerattu nuori
Valokuvaprojektiin osallistuneet nuoret valitsivat itselleen metsäaiheisia asusteita, ja maskeeraajat viimeistelivät toivotunlaisen ilmeen. Essi tosin loihti oman hahmonsa alusta pitäen itse.

Metsän lumo tallentui valokuviin

Julkaistu 8.11.2021

Metsähallitus ja Erityislasten omaiset ELO ry toteuttivat yhteistyötempauksena valokuvanäyttelyn, jonka teemana on metsän voimaannuttava vaikutus. Valokuvaaja Milla Keskipoikelan kuvaamat nuoret muuttuivat maskeeraajien käsissä satumaisiksi hahmoiksi.

Lokakuussa Rovaniemen Vaattunkikönkäälle saapui 11 ELO ry:n jäsentä, jotka ovat päättäneet lähteä mukaan valokuvaprojektiin. Valokuvamalleiksi ryhtyneet lapset ja nuoret pääsivät ensin maskeeraustilaan, jossa he saivat valita ylleen metsäisiä asusteita ja somisteita. Yksi nuori halusi olla metsän kuningas, toinen taas Ronja Ryövärintytär.

Kun asut saatiin valmiiksi, nuoret lähtivät metsään valokuvaajan kanssa. Mallit kertoivat, mikä heille on metsässä tärkeää, ja valokuvaaja rohkaisi heitä näyttämään sen. Joitakin uusi tilanne aluksi hieman jännitti, mutta kuvausten jälkeen metsästä palasi toinen toistaan iloisempia valokuvamalleja.

Luonto tärkeä toimintaympäristö

ELO ry on tehnyt yhteistyötä Metsähallituksen kanssa aiemminkin: Tiedekeskus Pilkkeessä on järjestetty erilaisia harrasteryhmien tapaamisia ja teemapäiviä.

– Yhteistyö Metsähallituksen kanssa on ollut sujuvaa ja mukavaa, ELO ry:n vastaava verkostotyöntekijä Salla Sammela toteaa.

Lisää yhteistyötä toivotaan jatkossakin, sillä luonto on ELO ry:lle tärkeä toimintaympäristö.

– Luontoon on kaikkien helppo tulla, ja nykyään on paljon myös esteettömiä reittejä. Pandemia-aikana metsästä on muodostunut meille turvallinen kokoontumispaikka. Metsässä jokainen saa olla omanlaisensa, eikä siellä tarvitse pelätä mitään, Salla kuvailee.

Yksi projektissa mukana olleista valokuvamalleista on yhdistyksen aktiivisena jäsenenä tunnettu Vili, joka kertoo viihtyvänsä metsässä.

– Perheen kanssa tulee retkeiltyä paljon. Kun olen metsässä, tykkään kiipeillä kiville ja kallioille, Vili kertoo. Luonnossa mielellään liikkuva Vili on kiinnostunut myös metsän lajistosta.

– Toivon, että jatkossa voisin saada lisää tietoa metsään ja luontoon liittyvistä asioista. Valokuvaprojekti sai Vililtä hyvää palautetta.

– Oikein mukavaa oli, vaikka tämä olikin sellainen uusi asia, mitä en ollut aiemmin oikein tehnyt. En malta odottaa näyttelyn avajaisia! Vili kertoo.

TEKSTI AINO ILKKA • KUVAT MILLA KESKIPOIKELA

Info-laatikon symboli• Erityislasten Omaiset ELO ry on erityislapsiperheiden vertaistukiyhdistys Lapissa
• Toimii 15 kunnan alueella
• ELO-toiminta on monipuolista virkistys- ja vertaistukitoimintaa erityislapsille ja -nuorille sekä heidän perheilleen
• Yhdistys toimii myös aktiivisena viestinviejänä

Metsän voima -valokuvanäyttely Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä 14.–30.11.2021

JAA ARTIKKELI: