Erkki Piilola ajaa moottorikelkalla keväthangilla

Näkymättömät miehet maastossa

Julkaistu 25.4.2022

Hohtavien keväthankien aikaan kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla käy kuhina: kauden polttopuut on saatava vajoihin, uusia rakenteita reittien varsille, kaasupullot kämpille – ja paljon muuta. Luontovalvoja Erkki Piilola on tehnyt huoltotöitä Seitsemisessä ja Helvetinjärvellä 20 vuotta. Hän tietää, että kansallispuiston rauhallisen arjen taakse kätkeytyy monenlaista vipinää.

Kurvailemme mutkikasta tietä Ruoveden takamailla. Aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta, ja tällaisena päivänä maastohommista voi saada väärän käsityksen. Aina ei nimittäin paista. Seurueella on kaksi moottorikelkkaa, joiden kyydissä on erinäistä tarviketta moottorisahasta vinssinaruihin. Yllätyksiin pitää varautua niin kelin kuin kalustonkin suhteen.

Luontovalvoja Erkki Piilola ja puistomestari Taneli Luoma ovat nyt keskellä kiireisintä kevättä. Kelkkakelien ennustellaan jatkuvan enää pari viikkoa, joten kaikki maastoon kuljetettava materiaali olisi saatava nyt liikkeelle.

– Aloitetaan pitkosten ajolla ja siirrytään iltapäivällä polttopuuhommiin, miehet vinkkaavat ripeiden aamutoimien lomassa.

Polku Helvetinportilta kohti Helvetinkolua on erittäin suosittu, ja pitkokset ovat päässeet paikoin rapistumaan. Tuhtia puutavaraa on kuljetettava lumikeleillä mahdollisimman tarkasti käyttökohteeseen.

– Lankut painavat 60–80 kiloa kappale, raskaimmat ehkä enemmänkin. Näiden liikuttelu käy työstä, Erkki ja Taneli puuskuttavat jyhkeitä lankkuja lastatessaan.

Luvassa on mutkikas ja mäkinenkin reitti, joten mahtikuormia ei nyt rekiin kasata. Kelkat hyrähtävät pehmeästi liikkeelle, mutta ensimmäinen tiukka mutka ja sen jälkeinen ylämäki hyydyttävät molemmat kelkat.

– Koko talvi on mennyt ihan täydellisesti, mutta heti kun joku on kameran kanssa paikalla, niin eikös jäädä jumiin, Erkki ja Taneli nauravat.

Kaksi moottorikelkkaa järven jäällä
Polttopuut siirtyvät tuhannen kilon erissä kohti tulipaikkoja.
Miehet kasaavat puukuormaa
Näiden liikuttelu käy työstä, Erkki ja Taneli puuskuttavat jyhkeitä lankkuja lastatessaan.

Asiakas on aina ykkönen

Luontovalvojat ja puistomestarit tekevät tietyllä tapaa näkymätöntä työtä. Työt hoituvat pääosin aikana, jolloin maastossa on vähän muita kulkijoita. Retkeilijöiden näkökulmasta polttopuut vain ”ilmestyvät” vajoihin, reittikunnostukset ovat ”hoituneet” ja pitkokset ”tipautettu” paikoilleen.

– Kyllähän me sulan maan aikana tavataan paljonkin retkeilijöitä. Toisinaan kuulee negatiivista viestiä, mutta paljon saadaan kehujakin. Vaikkapa Seitsemisessä Soljasten esteetöntä reittiä on kiitelty ihan valtavasti. Helvetinjärvelle lähdetään valmistelemaan hienoa rengasreittiä, jonka olisi tarkoitus valmistua kesäksi 2023. Se tulee saamaan kiitosta, Erkki luettelee.

Maastotöiden lisäksi kaksikon työnkuvaan kuuluu myös alueen vuokrakämppien huolto ja kunnostus. Kun jotain menee rikki tai tulee muuten tiensä päähän, tilanteeseen pitää reagoida heti.

Teemme tätä
ennen kaikkea
asiakkaille.

– Pitää aina muistaa, että emme tee tätä työtä itsellemme emmekä oikeastaan edes Metsähallitukselle – teemme tätä ennen kaikkea asiakkaille. Palveluiden ja rakenteiden pitää olla turvalliset ja siinä kunnossa, että niitä on hyvä käyttää, Erkki kiteyttää.

Pitkoskuorma on saatu purettua oikealle paikalleen odottamaan lumien sulamista. Miehet laskevat, että tätä järeää lankkua on nyt ajettu maastoon yli kaksi kilometriä.

Mies sahaa koivun runkoja
Luomanlahden tulipaikka on yksi Helvetinjärven hienoimpia. Puunkulutus on siellä suurta.

Vankiyhteistyö tuo apukäsiä

Päivän seuraava työmaa onkin polttopuuurakan jatkaminen. Suuntana on pitkulainen Luomajärvi ja sen kaksi hienoissa maisemissa olevaa tulipaikkaa. Polttopuiden ajo on kevättalven työläin savotta, joka on monena vuonna aiheuttanut pientä painettakin. Hyvätkään suunnitelmat eivät auta, jos kelit oikuttelevat.

– Polttopuuhuolto pitää pystyä tekemään lumikeleillä. Viime vuosina tämä on ollut haastavaa, kun talvet ovat mitä ovat. Puuta on kelkottu maastoon aika lumettomissakin olosuhteissa, koska pakkohan ne on perille saada.

Polttopuu-urakka on melkoinen jo yksistään Helvetinjärvellä. Kansallispuiston alueella on kahdeksan tulipaikkaa, ja niille jaellaan kaksi tukkirekallista rankaa. Kapeilla urilla, jyrkkäpiirteisessä maastossa ja kelkkakyydillä se on melkoinen suoritus.

Juha-Matti Palmi suunnittelee myös polttopuuhuoltoa, ja hän tietää, kuinka paljon puun kulutus on lisääntynyt.

– Aiemmin laskettiin, että tuhatta kävijää kohti pitää varata kuutio polttopuuta. Nyt suosituimmilla paikoilla puuta voi mennä kolmekin kuutiota, yleisesti 1,5–1,8 kuutiota. Kaikki eivät käytä puuta, mutta ne jotka käyttävät, polttavat sitä sitten reilusti, Juha-Matti tietää.

Ihan kahdestaan Erkki ja Taneli eivät sentään kaikkea maastotyötä tee. Apukäsiä saadaan varsinkin Rikosseuraamuslaitoksen Vilppulan vankilalta. Miestyövuosissa puhutaan kolmesta lisävuodesta eli ihan merkittävästä määrästä.

– Vankiyhteistyö on ehkä isoin työnkuvanmuutos vuosien saatossa. Olen nauranut monesti, että ehkä tässä vankiyhteistyössä on tehty jotain oikein, sillä nykyään minulle tulee enemmän joulukortteja vangeilta kuin sukulaisilta, Erkki hykertelee.

Taneli Luoma nostaa puunrunkoa
Näissä oloissa puusavotta on käsityötä, Taneli sanoo.

Kesä, jolloin kaikki meni uusiksi

Kenttämiehet ovat paitsi rakentamisen moniosaajia myös neuvojia ja valistajia. Työtä riittää esimerkiksi roskattoman retkeilyn tiimoilta. Erkki muistelee muutaman vuoden takaista juhannusta Haukanhiedan suositulla hiekkarannalla.

– Tulin paikalle juhannuspäivänä ja keräsin ainakin 250 ehjää lasipulloa ja 18 isoa säkillistä roskaa. Se on aika paljon kahdessa päivässä.

Yllätyksiä tulee muutenkin. Tuoreessa muistissa on kevät 2020, koronapandemian alku.

– Retkeilijöiden määrä oli jotain käsittämätöntä, ihan ennennäkemätöntä. Sellaisiin määriin ei voitu mitenkään varautua, ja esimerkiksi polttopuut uhkasivat loppua muutamalta paikalta. Onneksi kesä oli helteinen ja kuiva ja metsäpalovaroituskin pitkään voimassa. Mutta olihan se melkoista matalalentoa koko kesä, Erkki muistaa.

Erkki Piilola grillin ääressä
Etuihimme kuuluu, että saamme syödä joka päivä ulkona, Erkki vitsailee.

Lisärahoituksella paikat kuntoon

Kiirettä on luvassa jälleen heti lumien sulattua. Kaikki reitit kierretään läpi ja kaatuneet tai muuten vaaralliset puut korjataan pois. Rakenteiden kunto tarkastetaan.

– Tännehän on saatu nyt kahtena vuonna lisärahoitusta, joten rakenteita ja rakennuksia on uusittu paljon. Nyt paikat alkavat olla hyvässä kunnossa, ja korjausvelka on saatu vähintään puolitettua, Juha-Matti sanoo.

Palveluiden ja
rakenteiden pitää
olla kunnossa.

Neljä isoa kuormallista rankaa on ajettu tänään puuvajoihin, ja miehet alkavat katsella kelloa. Olisikohan päivän urakka tehty.

– Hyvä päivä. Yksi palanen saatiin valmiiksi ja tämän kulman polttopuutilannekin hyvään kuosiin. Huomenna taas uudet kujeet, miehet myhäilevät.

Asiakkaat kiittävät jälleen.

TEKSTI JA KUVAT JARI SALONEN

JAA ARTIKKELI: