Ryhmäkuva luonnossa

Retkeilypalveluja erityisryhmille

Julkaistu 9.9.2020

Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa järjestettiin maaliskuun alussa luontoretki, johon osallistui 20 erityisryhmiin kuuluvaa henkilöä. Viikonlopun aikana osallistujat pääsivät testaamaan viiden luontomatkailuyrityksen erityisryhmille kehittämiä aktiviteetteja.

Tapahtuma oli esteettömään ja saavutettavaan luontomatkailuun keskittyvän Luonto kaikille- eli LUKA-hankkeen koordinoima luontoretkipilotti. Retki toteutettiin yhteistyössä CP-liiton ja Invalidiliiton Harvinaiset-yksikön kanssa. Järjestöjen lisäksi pilottia oli toteuttamassa viisi luontomatkailualan yritystä: Erärenki, Lindabella, Loimunalle, LuontoLeena ja Oivallusvaara.

Yritysten kehittämien luontopalveluiden ja -aktiviteettien testaukseen osallistui lähes 20 erityisryhmäläistä. Viikonlopun aikana liikuttiin luonnossa, koettiin luonnon hyvinvointivaikutuksia, kasattiin puolijoukkueteltta, saunottiin, käytiin täydenkuun kuutamokävelyllä sekä saatiin kotiin viemisiksi luontotietoa ja erätaitoja, joista osallistujat iloitsivat.

– Nuotion sytyttäminen tulustikulla oli jotain semmoista, mitä en ole ikinä tehnyt itse.
– Tykkään, kun tulee luontotietoutta. Nousee arvostus metsää kohtaan.

Sinnikkyyttä, rohkeutta ja hyvää yhteishenkeä

Retken yhtenä tavoitteena oli rohkaista luonnossa liikkumiseen maaston haasteista huolimatta.

Jouni Palén
Jouni Palén (oik.) opastamassa retkikeittimen käyttöä.

– On tuntunut siltä, etten voi mennä luontoon ollenkaan, kun ei voi mennä Haltille patikoimaan. Nyt tuli hyvä muistutus siitä, että ei sitä aina tarvitse niin paljon suorittaa.
– Oli hyvä muistutus siitä, ettei tarvitse olla aina niin esteetöntä. Ryteikköönkin pääsee, jos vaan haluaa, osallistujat kertoivat.

Erärengin Jouni Palén nostaakin erityisesti esiin retkeilijöiden sinnikkyyden.

– Ne pienet opit ja elämykset, joita sain tarjota, otettiin aidosti vastaan. Kaverin hitaammasta toiminnasta ei tuskastuttu, vaan oltiin iloisia vaikkapa syttyneestä nuotiosta.

LuontoLeena
LuontoLeenan Metsämieli-harjoitteesta nauttimassa.

Myös Oivallusvaaran Eerika Korhoselle ja LuontoLeenan yrittäjä Leena Löfille jäi mieleen osallistujien sitkeys ja innostus oppia uutta.

– Mielettömän yhteishengen ja positiivisuuden avulla selätettiin vaikeatkin haasteet, jotka maasto meille toi. Viikonlopun aikana emme haasteellisesta reitistä huolimatta kuulleet keneltäkään valitusta. Osallistujat lähtivät rohkeasti kokeilemaan uusia palveluita meidän kanssamme. Toki tämä vaati meiltä ympäristön ja ajankäytön huomioimista eri tavoin kuin yleensä, kertoo Eerika Korhonen.

– Mieleen jäi asiakkaiden innostuminen uuden oppimisesta sekä jaksaminen ja sitkeys kokeilla eri aktiviteetteja liikkumisen hankaluudesta huolimatta, toteaa Leena Löf.

Lämpöpeitteisiä ihmisiä
Oivallusvaaran Metsävastaanotto suuren kuusipuun siimeksessä, jonne monella olisi hankala omatoimisesti päästä. Tauoilla käytettävät lämpöpeitteet osoittautuivat käteväksi retkivarusteeksi.

Vaikka Oivallusvaaran Metsävastaanotto-palvelun reitti ei täyttänyt esteettömyyden kriteereitä, halusivat vetäjät haasteista huolimatta tarjota mahdollisuuden elämyksiin metsän siimeksessä. Haasteeseen tarttuminen palkittiin.

– Metsävastaanotto oli aivan ihana, kun istuttiin niissä tuoleissa ja kuunneltiin. Ja mentiin kuusen alle, sai katsella puun sisuksiin ja vain olla siinä, kertoo yksi osallistujista.

Pilottiretket toimivat esimerkkeinä muillekin yrittäjille

Vuoden 2019 aikana LUKA-hankkeessa järjestettiin erityisryhmille yhteensä seitsemän pilottiretkeä Kanta- ja Päijät-Hämeessä: Evon retkeilyalueella, Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoissa sekä Päijänteellä.

Pilottien pohjalta on laadittu tuotekortteja, joiden avulla luontomatkailualan yrittäjät voivat itse toteuttaa vastaavanlaisia erityisryhmille suunnattuja luontomatkailupalveluita.

Esteettömyyden ja saavutettavuuden parantamiseen tähtäävässä työssä on mukana myös Metsähallitus.

– LUKA-hanke on antanut arvokasta tietoa luontokohteiden esteettömyyden edistämiseen. Oppeja päästään viemään tuoreeltaan käytäntöön Metsähallitukselle myönnettyjen lisämäärärahojen avulla, kertoo Liisa Kajala, joka toimii Metsähallituksen edustajana LUKA-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana.

Esteettömiä taukopaikkoja ja reittejä

Vuonna 2020 Liesjärvelle toteutetaan esteetön taukopaikka ja reitti. Torronsuolla parannetaan Kiljamon alueen esteettömiä palveluja ja Evon retkeilyalueelle tulee vuonna 2021 esteetön reitti.

Metsähallituksen parannustoimet, yhdessä pilottiretkien kanssa, kannustavat parhaimmillaan alueen yrittäjiä lisäämään palvelutarjontaa erityisryhmäläisille. Siten mahdollisimman moni voi halutessaan nauttia luonnosta ja sen hyvinvointia lisäävistä vaikutuksista.

TEKSTI NIINA IHALAINEN, KUVAT ANEMONE AALTONEN JA MARIA LEVANTIN-KUUSILEHTO

TKI-asiantuntija Niina Ihalainen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Luonto kaikille -hankkeessa projektipäällikkönä

Luonto kaikille -hanke

Luonto kaikille -hanke eli LUKA on LAB-ammattikorkeakoulun, Suomen Paralympiakomitean ja Metsähallituksen Luontopalveluiden yhteishanke (2018-2020). Hanke sijoittuu Kanta- ja Päijät-Hämeeseen: Evon retkeilyalueelle, Torronsuon kansallispuistoon, Liesjärven kansallispuistoon sekä Päijät-Hämeen kalastuskohteisiin. Hanke rahoitetaan Hämeen ELY-keskuksen myöntämällä EU:n maaseuturahaston tuella.

Metsähallituksen parannustoimia tehdään Hämeen ELY-keskuksen myöntämällä maaseuturahoitteisella investointihankerahoituksella.

JAA ARTIKKELI: