Yleisöä ulkona seuraamassa lavalla esiintyvää naisjuontajaa.
Kerttu Kotakorpi toimi juontajana Sallan kansallispuiston virallisissa avajaisissa.

Sallan kansallispuiston avajaisia juhlittiin aurinkoisessa säässä

Julkaistu 22.6.2022

Sallan kansallispuiston avajaisia juhlittiin Sallan luontokeskuksella ja lähiluonnossa lauantaina 11.6. Iloinen ja toiminnallinen tapahtuma keräsi 1500 kävijää. Juhla oli paikkakuntansa näköinen: lämminhenkinen sekä sopivasti villi ja yllätyksellinen.

Sallan kansallispuiston avajaisia vietettiin retkeilyn ja taiteen merkeissä. Moni saapui Sallaan koko viikonlopuksi nauttimaan uudesta kansallispuistosta. Avajaistapahtuman järjesti Metsähallitus, ja sen toteutukseen osallistui laaja joukko paikallisia toimijoita, yrityksiä, yhdistyksiä ja Sallan kunta.

Luonto- ja retkeily pääosassa

Salla Wilderness Parkissa toimiva luontokeskus ympäristöineen tarjosi upeat puitteet tapahtumalle. Upinlammen reitille harjumaisemiin oli ripoteltu monipuolista ohjelmaa: Retkietiketti-peli, kukkataidetta, suppailua, melontaa, metsäjoogaa ja rentoutushetkiä vanhojen puiden siimeksessä. Tammakkolammella ongittiin ja paistettiin pikkuahvenia, ja Metsähallitus tarjosi kalastusneuvontaa yhdessä Eränkävijöistä tutun Emilia Laitisen kanssa. Harjulla saattoi syventyä mielen hyvinvointiin metsään ripoteltujen mietelauseiden ja mielen harjoitteiden avulla. Nuotiolla kuultiin tarinoita vanhasta Sallasta ja maisteltiin kaskinauriita. Kirjastoautolla luettiin luontosatuja ja lapset saivat viedä metsot mukaansa kotiin siirtotatuoinnin muodossa. Aktiviteetteihin osallistumisen välillä nautittiin Metsähallituksen tarjoamasta keittolounaasta, kahvista ja kampanisusta.

Kaksi naista ja lasta onkimassa laiturilla.
Ohjelmassa oli myös onkimista ja kalastusneuvontaa.

Luontokeskuksessa Metsähallituksen asiantuntijat kertoivat alueen luonnosta ja kulttuurihistoriasta. Luontokeskuksen uusittu näyttely pursusi väkeä. Pihan kodasta oli luotu somisteilla ja taiteella elegantti Soidin Lounge, jossa avajaiskansa saattoi nauttia sallalaisia virvokkeita. Luontokeskuksen pihan infoalueelta opastettiin omatoimiseen retkeilyyn kansallispuiston reiteille.

Virallinen osuus keräsi tuhatpäisen yleisön

Avajaisten virallinen osuus järjestettiin luontokeskuksen pihassa, jonne oli rakennettu esiintymislava ja erähenkinen katsomo. Avajaisten virallista osuutta seurasi tuhatpäinen yleisö. Juhlapuheessaan ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo korosti kansallispuistojen tärkeyttä ihmisille ja luonnolle, ja juhlavan tervehdyksen toi myös sisäministeri Krista Mikkonen. Lavalla puhuivat myös luontopalvelujohtaja Henrik Jansson ja Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen.

Kolme naista, joilalon linnunpöntöt käsissä.ä
Avajaisissa puheenvuoron pitivät ministerit Krista Mikkonen ja Maria Ohisalo. Tilaisuuden juonsi Kerttu Kotakorpi.

Erityistä juhlavuutta toi tasavallan presidentin Sauli Niinistön tervehdys, jonka tapahtuman juontaja Kerttu Kotakorpi luki. Sallalaislähtöinen laulaja-lauluntekijä Memmu ja sallalaiset päiväkotilapset lämmittivät esityksillään katsojien sydämet.

Avajaistorilla paikalliset toimijat lumosivat maukkailla ruoka-annoksilla ja tarjosivat kotiin viemisinä käsitöitä, luonnontuotteita, luonnonantimista kuivattuja retkiruokia ja paljon muuta.

– Sallalaiset ovat lähteneet hienosti mukaan kansallispuistohankkeeseen ja sen kehittämiseen. Halusimme järjestää rennot kansanjuhlat, jossa kaikki pääsivät nauttimaan ohjelman lisäksi Sallan ainutlaatuisesta luonnosta, totesi luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.

Taidetta sallalaisen luonnon inspiroimana

Lähiluontoon oli ripustettu Sallan luonnosta innostuksensa saaneiden koululaisten ja päiväkotilasten taideteoksia. Anarkofloristinen Vieno Motorsin taide keräsi satoja uteliaita. Taiteilijat pukivat kävijöitä teoksiin, joissa loistivat värikkäät kukat ja paikalliset luonnonmateriaalit.

Sallan luonnonläheiseen ja villiin luonteeseen sopi erinomaisesti tamperelaisen folk-kokoonpanon esiintyminen. Jouhikkotaitaja Pekko Käppi & K:H:H:L soittivat puoliakustisen keikan yleisön köllötellessä varvikossa tai kuormalavojen ja räsymattojen päällä. Innostuipa osa tanssahtelemaankin omaperäisen kansanmusiikin tahtiin.

Metsähotelli Sallassa nukuttiin vanhojen puiden siimeksessä

Illaksi moni suuntasi läheiselle Kontiokankaanharjulle Sallan Latu ja Polun ja Suomen Ladun Metsähotelli Sallaan. Yli 50 retkeilijää yöpyi alueelle tilapäisesti viritetyissä teltoissa, tentsileissä ja riippumatoissa. Metsähotelli toimi etkoina elokuussa Suomen luonnon päivänä vietettävään Nuku yö ulkona -haasteeseen.

Tentsile-telttoja ja banderolli kiinitettyinä puihin metsässä.
Osa avajaisvieraista vietti yönsä Metsähotelli Sallan tentsileissa.

TEKSTI HELI REKIRANTA, KUVAT TONI ESKELINEN


JAA ARTIKKELI: