Minna ja Vesa Jakosuo sekä polkupyöriä
– Useimmat asiakkaat sanovat, että eivät ikinä osta omaa fatbikea, kun vuokralle saa huippupyöriä, Minna ja Vesa Jakosuo tietävät.

Vuokraaminen kannattaa

Julkaistu 14.10.2022

Hyvien retkeilyvarusteiden hankinta on iso investointi, minkä vuoksi moni päätyy vuokraamaan harvoin tarvittavat kamppeet. Vuokraaminen poistaa myös telttojen, rinkkojen, makuupussien, retkikeittimien, maastopyörien ja muiden retkivarusteiden varastointiin liittyvät ongelmat.

Ruska värjää Isojärven kansallispuistossa maisemaa. Lehdet putoilevat syystuulessa, ja retkeilijöitä lähtee eri suuntiin. Toiset pyöräillen, useimmat patikoimaan pienet päiväreput selässä.

Heretyn kämppäkahvilassa Isojärvi Outdoorsin yrittäjäpariskunta Minna ja Vesa Jakosuo ovat ruokkineet juuri bussilastillisen asiakkaita. Edellisviikon vaellusasiakkaiden käyttämät varusteet kaipaavat puolestaan pientä huoltoa ja ennen muuta kuivattelua. Kiirettä siis pitää.

Heretyssä arkeen tuo lisäkiirettä mahdollisuus vuokrata erilaisia retkeilyvarusteita. Asiakkaat ovat löytäneet tämän vaihtoehdon ilahduttavasti.

– Kun olimme järjestämässä täällä ensimmäistä retkeilykurssia, kävi ilmi, että harva omisti sopivia varusteita. Kynnys niiden ostamiseen oli korkea, joten päätimme hankkia hyvät valikoimat erilaisia varusteita vuokrattavaksi, Minna muistelee.

– Nyt kuulemme tuon tuosta, että jos tarvitsee telttaa kaksi kertaa kesässä, on viisainta vuokrata se noille päiville. Monilla on pieni asunto ja pienet säilytystilat, joten ratkaisu on aivan järkeenkäyvä, Vesa tuumii.

Mies ja nainen vuokrauspisteen ovella
– Ihan perusvarusteisiin saa uppoamaan tuhatkin euroa. Päiväksi nämä saa muutamalla kympillä.

Vuokraus näkyy liikevaihdossa

Ensimmäisenä vuokrakäyttöön hankittiin telttoja, rinkkoja, makuupusseja, makuualustoja ja keittimiä – retkivarusteiden kivijalkaa. Sittemmin valikoima on laajentunut huomattavasti.

– Maastopyörät, laadukas fatbikevalikoima ja maantiepyöräilyyn sopiva gravel- pyörävalikoima, ovat hyvin suosittuja. Melontapuolelta löytyy kajakkeja kaikkine lisätarpeineen, ja nyt meillä on myös Isojärven rannalla hyvä valikoima soutuveneitä.

– Viikonlopun retkelle täältä saa kaiken tarvittavan. Riittää, kun on omat vaatteet ja eväät. Hintataso on kohtuullinen, kymmenen euroa per varuste. Olemme antaneet auliisti myös paljousalennuksia, Vesa vinkkaa. Nyt vuokravälineet liikkuvat Heretyssä sellaista vauhtia, että se näkyy myös liikevaihdossa. Kesän huippuviikoilla pyörävuokraus tuotti enemmän kuin kahvinmyynti.

Maastopyöriä
Vuokrattavana on laadukas valikoima maastopyöriä ja maantiepyöräilyyn sopivia gravel-pyöriä.

Markkinointia puskaradiossa

Kun puhutaan kestävistä valinnoista, ekologisuudesta ja kulutuksen vähentämisestä, moni pohtii valintoja varusteiden ostamisen ja vuokraamisen välillä. Pohtia kannattaakin: täydelliseen retkivarustusarsenaaliin saa uppoamaan helposti tuhansia euroja, eikä ylärajaa ole olemassa. Toisaalta viikonlopun retkelle huippuluokan varusteet saa vuokrattua muutamilla kympeillä.

Tieto laajasta valikoimasta on kiirinyt laajalti retkeilijöiden tietoon. Moni varusteiden vuokraaja ei jää ainoastaan Isojärvelle, vaan kamppeita lähtee ympäri Suomea ja ulkomaillekin.

Jos kanootin säilytys
on ongelmallista,
vuokraus on järkevä
vaihtoehto.

– Varsinkin ruska- ja keväthankisesongissa huomaa, että kysyntä pomppaa rajusti.

Minna ja Vesa näkevät vuokrausmahdollisuudet lisäarvona asiakkaille. Kun retkeilijät saavat hyvää palvelua, he jakavat nykyään tietoa ja kokemuksiaan auliisti eri medioissa.

– Parasta markkinointia ovat esimerkiksi maastopyöräryhmän asiakkaiden jakamat viestit, kuten ”siellä oli niin hyvät pyörät, että en vie sinne enää ikinä omaa fillaria”.

Minna ja Vesa Jakosuo poseeravat melojen kanssa
Minna ja Vesa Jakosuo ovat retkivarustevuokrauksen veteraaneja.

Teltat kesän menestystuote

Retkeilypiireissä on yhä enemmän aloittelijoita. Mahdollisuus varusteiden kokeiluun aidoissa oloissa on heille aivan korvaamatonta. Onhan ihan eri asia kantaa rinkkaa vuorokausi metsässä kuin sovitella sitä muutama minuutti kaupassa.

– Monessakaan liikkeessä ei ole mahdollisuutta testata teltan pystytystä, saati sen toimivuutta metsässä. Siksi moni haluaa kokeilla telttaa aidoissa olosuhteissa ja tulee tänne, Minna tietää.

Suosituimmaksi vuokravälineeksi on noussut ehkä yllättäen juurikin teltta. Niitä menisi sesongeissa enemmän kuin valikoimaa on tarjota.

– Maastopyörät ja kajakit liikkuvat myös todella paljon. Moni sanoo, ettei voi ikinä hankkia omaa kanoottia, koska sen säilytys on ongelmallista. Vuokraus on tällöin järkevä vaihtoehto.

Vaikka Heretyn kämppä ei ole talviaikaan avoinna, asiakkaat osaavat kysellä Minnalta ja Vesalta nykyään myös talvivälineistöä.

Vesa Jakosuo pumppaa rengasta
– Pyörät teettävät eniten huoltohommia. Asiakas saa aina puhtaan ja huolletun pyörän alleen, Vesa Jakosuo sanoo.

Huolto tuo iltatöitä

Ei välinevuokraus ole pelkkää esillepanoa ja kassan kilkatusta. Varusteet nimittäin palaavat käyttäjiltä hyvin vaihtelevassa kunnossa. Eniten huoltoa tarvitaan pyörille. Jos pyörä on vuorokauden liikkeellä, sen huoltoon pitää varata ainakin puoli tuntia.

– Asiakkaiden ei tarvitse edes pestä pyöriä, sillä pesukin sisältyy aina hintaan. Sähköpyöriä emme ole hankkineet, koska niiden huoltoon pitäisi varata vieläkin enemmän aikaa, sanoo Vesa.

Kuin sanojen varmistukseksi Vesan seuraava työ odotteleekin jo pihalla. Viisi rapaista maastopyörää kaipaa pesua ja pientä laittoa. Yrittäjän iltavuoro alkaa.

TEKSTI JA KUVAT JARI SALONEN

Metsähallitus luo mahdollisuuksia

SEITSEMISEN puistonjohtaja Tuula Peltosen mukaan Metsähallituksella on luontomatkailun kehittämisessä ennen kaikkea on mahdollistajan rooli.

– Me teemme rakenteita sekä reittejä ja huolehdimme suojeluarvojen turvaamisesta. Näin luomme edellytyksiä myös kestävälle yritystoiminnalle, kiteyttää Peltonen.

Moni Metsähallituksen investointi palvelee suoraan alueiden yrittäjiä. Esimerkiksi Seitsemisen kansallispuistossa luontokeskuksen energiatehokkuutta on parannettu merkittävästi ja sähköautoille on tehty latauspisteet.

Ensi vuonna aloittavilla uusilla yrittäjillä on hyvät edellytykset lähteä kehittämään aluetta enemmän retkeilykeskuksen suuntaan: paikalta saa jatkossa sekä opastuksen, retkivinkit että myös varusteita vuokralle. Yrittäjien yhteistyöverkosto on jo kunnossa.

– Meillä on siis selkeät toimintalinjat Seitsemisen seuraavalle vuosikymmenelle, Peltonen iloitsee.

Viime vuosien lisärahoituksella kansallispuistojen ja erilliskohteiden palveluvarustuksen korjausvelkaa on leikattu tuntuvasti. Rahoja on kohdennettu tarkasti ja kokonaisvaltaisesti sinne, missä tarve ja hyöty ovat suurimmat. Reitit, palveluvarustus ja esimerkiksi pysäköintialueet ovatkin parantuneet selvästi.

Sitä mukaa kun korjauksia saadaan tehtyä, uutta korjausvelkaa tulee kuitenkin toisesta päästä lisää.

– Perusrahoituksen pitää olla riittävä suuri, jotta meillä on mahdollisuus ylläpitää laadukkaita ja turvallisia rakenteita retkeilijöille ja yrittäjien käyttöön, sanoo Peltonen.

 

JAA ARTIKKELI: