Inkiväärisilakoita ja karamellikastiketta
2–4 annosta
400 g kokonaisia silakoita perattuna
2 rkl rypsiöljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
100 g tuoretta ananasta kuutioina
1,5 dl kirsikkatomaatteja
2 cm:n pätkä punaista chiliä pilkottuna
3 cm:n pätkä inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
mustapippuria
Karamellikastike:
0,5 dl ruokosokeria
0,5 dl kalakastiketta (fish sauce)
Valmista aluksi karamellikastike: yhdistä sokeri ja kalakastike kattilassa.
Kuumenna, kunnes sokeri on liuennut ja seos on paksun siirappista.
Huuhtele silakat ja valuta kuiviksi.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää sipulit. Kuullota pehmeiksi mutta älä polta.
Lisää joukkoon karamellikastike, ananaskuutiot, kirsikkatomaatit, chili ja inkivääri. Anna hautua pehmeäksi muhennokseksi, noin 8–10 minuuttia.
Lisää joukkoon silakat ja jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia, kunnes kalat ovat pehmenneet.
Tarjoa lisukkeeksi basmatiriisiä.
Silakka (Clupea harengus membras) on sillin alalaji. Se on tavallisesti 15–20 senttimetrin kokoinen, mutta suurempiakin yksilöitä tavataan. Silakkaa esiintyy Itämeressä Tanskan rannikolta Perämerelle asti. Se on saalismäärältään merkittävin kalalaji Suomen ammattikalastuksessa, ja sen pyyntiaika on ympäri vuoden – paras sesonki on yleensä toukokuussa.
Silakka on ravintoarvoiltaan erinomainen kala. Se on silliä vähärasvaisempi, mutta se sisältää runsaasti hyviä omega-3-rasva- happoja, jotka edistävät sydämen terveyttä. Silakka on hyvää ravintoa myös immuunipuolustuksen ja luuston kannalta, sillä se on merkittävä D-vitamiinin lähde. Silakka sisältää hyvin proteiinia, minkä lisäksi siitä saa B12-vitamiinia ja seleeniä.
JAA ARTIKKELI: