Vahveropiirakkaa uunipellillä
Kuva Viestintätoimisto Jokiranta Oy

Porosta potkua vahveropiirakkaan

Julkaistu 14.10.2022

Pohja:
100 g voita
noin 8 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 dl maitoa

Täyte:
300 g suppilovahveroita, kantarelleja tai mustatorvisieniä
100 g purjosipulia
2 rkl voita
100 g kylmäsavustettua poroa
5 rkl persiljaa
200 g kermajuustoa
2 dl kuohukermaa
4 kananmunaa
mustapippuria
kuivattua timjamia
100 g sinihomejuustoa
(suolaa)

Sekoita kaikki pohjataikinan ainekset keskenään. Kauli taikina uunipellin kokoiseksi levyksi. Puhdista sienet ja puolita ne. Puolita purjosipuli, pese hyvin ja viipaloi. Paista sieniä ja purjoa voissa, kunnes neste on haihtunut. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Leikkaa kylmäsavustettu poro pieniksi kuutioiksi ja hienonna persilja. Sekoita keskenään. Levitä sieni-sipuliseos ja porokuutiot pohjan päälle.

Raasta juusto ja sekoita se maidon, kerman ja munien kanssa. Mausta mustapippurilla, timjamilla ja tarvittaessa suolalla. Kaada seos piirakan päälle ja paista noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin.

Voit halutessasi maustaa piirakan sinihomejuustolla. Murustele juusto piirakan päälle ennen paistoa.

Iso P-kirjain
niin kuin poro

Poronliha sisältää proteiinien lisäksi runsaasti kivennäisaineita, A- ja B-vitamiineja sekä tyydyttymättömiä öljyhappoja, jotka alentavat haitallista LDL-kolesterolia. Vähärasvainen poronliha muistuttaa rasvakoostumukseltaan kalaa, ja siinä on riistamainen ja eksoottiseksi kuvailtu omaperäinen maku.

Lihansyöjille poronliha on eettinen valinta, sillä porot saavat vaeltaa vapaina suurimman osan elämästään puhtaassa luonnossa. Porosta voidaan valmistaa monenlaisia herkkuja: alkuruokia, pikkulämpimiä sekä kylmiä ja lämpimiä pääruokia niin arkeen kuin juhlaan.

Poronlihaa tuotetaan rajallinen määrä vuosittain, ja lihan kysyntä ylittää tarjonnan. Otollisin ajankohta poronlihan ostoon on loka–marraskuu.

 

JAA ARTIKKELI: