Paavo Halonen
Kuva Ulla Kokki

Haastateltavana kuvataiteilija Paavo Halonen

Julkaistu 8.11.2021

Mitä luonto sinulle merkitsee?
– Luonto on minulle sekä konkreettisen materiaalin lähde teoksiini että paikka, jossa rauhoitun, lataan akkuja ja inspiroidun. Käsitteenä luonto on minulle laaja, siihen sisältyvät tiettömät metsämaisemat ja asfaltin halkeamaan kasvaneet täkyrätväkkeet rakennetussa ympäristössä. Tärkeä osa kaupunkiluontoa ovat jättömaat, hylätyt tilat.

Minkälainen on mielimaisemasi?
– Minulla ei ole yhtä mielimaisemaa, ennemmin mielipaikkoja. Puita, joita käyn tervehtimässä muutaman kerran vuodessa. Kiviä, joilla pidän taukoja kirjaa lukien tai joilla järjestän syntymäpäiväjuhlia tärkeille ihmisille.

Miten vietät aikaasi luonnossa?
– Harhailen päämäärättä, tutkien, tarkkaillen ja tarttuen vastaantuleviin inspiraation lähteisiin. Luonto ei suorita, se on. Yritän kokea luonnon liikaa yrittämättä, luonnon omilla ehdoilla, ilman liikoja ponnisteluja.

Mitä luonto voi meille tarjota?
– Oikeastaan kysymys on, mitä luonto ei voi meille tarjota. Luonnosta löytyy kaikki mielelle ja keholle, suoja, rauha, ravinto.

Mikä on kiinnostavin puuta hyödyntävä innovaatio?
– Tällä hetkellä olen kiinnostunut puun hyödyntämisestä tekstiiliteollisuudessa. Toki puun taipuminen niin moneksi jaksaa ihmetyttää, eri puulajien ominaisuudet hämmästyttävät. Ja puupintojen kauneus! Suosikkipuuni on pihlaja, jonka leikkauspinnan värimaailma vaihtelee roosasta suklaanruskeaan, herkullista.

Miten vaalit luonnon monimuotoisuutta?
– Henkilökohtainen pieni panokseni monimuotoisuuden vaalimiseksi on piilopaikkani piha ja tontti. Annan sen rehottaa, kantojen ja oksien maatua paikoilleen. Piilopaikkani on piilopaikka myös monimuotoiselle mikro-organismiyhteisölle, hyönteisille ja linnuille. Korppi rantakivellä syö kalaa, samaan aikaan kun itse hörpin aamukaffeani muutaman metrin päässä – ja läheistä uimarantaa käyttävät hirvet.

JAA ARTIKKELI: