Pasi Markkanen omakuva
Pasi Markkanen

Haastateltavana luontokuvaaja Pasi Markkanen

Julkaistu 17.9.2020

Mitä luonto sinulle merkitsee?
– Luonto on minulle kokonaisvaltaisin paikka viettää aikaa ja suurin hyvinvoinnin lähde. Luonto on minulle vuosi vuodelta tärkeämpi.

Minkälainen on mielimaisemasi?
– Mielimaisemiini kuuluvat rannikot, joista on näkymä merelle.

Miten vietät aikaasi luonnossa?
– Vietän aikaani valokuvaten, kävellen, mietiskellen ja joskus ihan vain rennosti oleskellen.

Mitä luonto voi meille tarjota?
– Luonto tarjoaa kestävän tavan viettää kokonaisvaltaista ja hyvinvoivaa elämää.

Mikä on kiinnostavin puuta hyödyntävä innovaatio?
– Mielestäni asuinrakentaminen on kaikkien aikojen puuinnovaatio.

Miten vaalit luonnon monimuotoisuuta?
– Pyrin tuomaan esille luontoa sen kaikkine puolineen ja säilyttämään vierailemani paikat koskemattomina.


Elämää saaressa

Viime keväänä Pasi Markkanen toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja muutti vuodeksi Pellingin lähellä sijaitsevaan saareen. Kaupungin vilinä on jäänyt taakse ja elämää rytmittävät nyt luonnon ilmiöt ja niiden tarkkailu. Ohessa Pasi kertoo ensimmäisten kuukausien tunnelmista.

Huhtikuun alussa pitkäaikainen unelmani toteutui ja muutin saarelle asumaan. Saarella ei ole kraanavettä tai liiemmin muitakaan mukavuuksia. Juomavesi, ruoka ja tarvikkeet tuodaan rinkassa metsän läpi ja meren ylitse. Vaatimaton tupa pitää tuulen ja sateen ulkopuolella. Kylmyys ja kosteus ovat kuitenkin tulleet tutuiksi.

Asun saarella olosuhteissa, jotka moni yhdistää askeettiseen mökkeilyyn. Miltä siis tuntuu mökkeillä viisi kuukautta putkeen?

Pääasiallinen huomio kiinnittyy elon kokonaisvaltaisuuteen. Kodin ja luonnon rajapinta on pienentynyt siinä määrin, että varsinkin lämpimillä keleillä saattaa kuin huomaamattaan laajentaa oleskeluaan pihapiiriin ja kauemmaksikin. Laiturilla on mukava tutkiskella päivän sääoloja ja nauttia kiireetöntä päivällistä ilman älypuhelimen läsnäoloa. Työnteon lomassa on hienoa pulahtaa veteen virkistäytymään.

Iso osa arkisista aikatauluista on korvautunut luonnon omilla. Auringonnousu tai hieno sääilmiö tuntuvat hyviltä syiltä herätä aikaisin. Välillä on mukava valvoa yöllä ja ihastella tähtiä tai lintujen ääniä. Yksikään päivä ei ole samanlainen.

Tauko kaupungin vilinästä on jo sellaisenaan tuntunut hienolta. Luonnonläheinen asuminen onkin tuonut paljon rauhallisuutta arkeen. Joskus kauempaa kantautuu puheensorinaa, musiikkia tai veneilyn ääniä. Nekin tuntuvat usein vain hauskoilta kaiuilta, jotka muistuttavat ihmisyydestä.

Elämä saarella ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Välillä veden- ja ruuanhakureissut tuntuvat raskailta ja kylmyys tuntuu luissa asti. Välillä hiiret rapistelevat seinän sisällä ja orava tiputtelee korkeuksista kävynpalasia peltikaton päälle neljättä päivää. Haasteet kuuluvat kuitenkin oleellisesti kokonaisvaltaiseen elämään ja niiden voittaminen näissä olosuhteissa tuntuu erityisen palkitsevalta.

TEKSTI: PASI MARKKANEN


JAA ARTIKKELI: