Mert Otsamo
Kuva Diana Luganski

Haastateltavana muotisuunnittelija Mert Otsamo

Julkaistu 25.3.2021

Mitä luonto sinulle merkitsee?
– Luonto on loputon inspiraation lähteeni. Sanotaan, että luonto on paras suunnittelija – se on täysin totta, sillä kaikki luonnon mittasuhteet, sävyt ja värit aina kukan terälehdistä alkaen sointuvat yhteen ja ovat loppuun asti suunniteltuja. Inspiraation lisäksi luonto tarjoaa paikan nollautua.

Minkälainen on mielimaisemasi?
– Mielimaisemiani ovat näkymät korkeista paikoista. Olen esimerkiksi Brasiliassa päässyt näkemään maisemia korkeilta vuorilta. Noina hetkinä olen tuntenut äärimmäistä yhteyttä luontoon ja maailmaan: toisesta perspektiivistä katsottuna epäsäännöllisyys onkin ollut loogista ja kaupungin sekamelska sittenkin kaunis kokonaisuus.

Miten vietät aikaasi luonnossa?
– Vesi on minulle todella tärkeä elementti, ja nautin siitä meren äärellä. Tykkään sulkea silmäni ja kuunnella ääniä – sekä tietenkin uida. Metsässä ollessani tykkään kulkea todella rauhallisesti, kuunnella, haistella ja olla läsnä hetkessä. Veden solina ja puiden havina auttaa rentoutumaan.

Mitä luonto voi meille tarjota?
– Luonto tarjoaa oikeastaan kaiken sen, mitä tarvitsemme. Luonnosta saamme kaiken aina hapesta materiaaleihin ja elinkeinoihin. Lisäksi luonto tarjoaa paikkoja ja hetkiä, joissa pääsee pois kaupungin vilinästä ja arjen kiireestä.

Mikä on kiinnostavin puuta hyödyntävä innovaatio?
– Tällä hetkellä mielestäni Spinnova eli suomalainen yritys, joka kehittää selluloosapohjaista kuitua erityisesti tekstiiliteollisuuteen.

Miten vaalit luonnon monimuotoisuutta?
– Olen esimerkiksi tehnyt itse iltapuvun juuri selluloosapohjaisesta, ympäristöystävällisemmästä kankaasta. Lisäksi tuon luonnon arvoa ja tärkeyttä esille puhumalla siitä sekä käyttämällä töissäni esimerkiksi luonnosta tulevia mittasuhteita ja värejä.

JAA ARTIKKELI: