Maarit Hurmerinta metsässä
Kuva Keijo Kallunki

Haastateltavana muusikko Maarit Hurmerinta

Julkaistu 21.6.2021

Mitä luonto sinulle merkitsee?
– Luonto on minulle korvaamaton. Se antaa voimaa varsinkin, kun elämä ja työ on välillä aika hektistä ja rankkaa.

Minkälainen on mielimaisemasi?
– Suomalainen järvimaisema. Isovanhemmillani oli mökki Päijänteen rannalla. Voin vieläkin palauttaa mieleen sen maiseman ja fiiliksen, joka siellä tuli.

Miten vietät aikaasi luonnossa?
– Minulle metsässä liikkuminen on hyvin tärkeää. Kuljen usein Sipoonkorven metsissä joko yksin tai kansallispuiston lähellä asuvan ystäväni kanssa. Jo alle 15 minuutin kävely metsässä saa rauhoittumaan ja tuntemaan suurta helpotusta – se auttaa minua maadoittumaan.

Mitä luonto voi meille tarjota?
– Se antaa sekä rauhaa että luonnon antimia. Sienestys on yksi suurimpia intohimojani. Meillä on suhteellisen iso piha, jossa kasvaa omena- ja päärynäpuita, marjapensaita ja kukkia. Siellä näkyy myös monenlaisia lintuja, joten saan luontokokemuksia kotipihallakin.

Mikä on kiinnostavin puuta hyödyntävä innovaatio?
– Puusta voidaan tehdä arvaamattoman paljon hyviä asioita, ja meillä Suomessahan sitä riittää. Välillä ihan hämmästyn, kun luen, mitä kaikkea puupohjaisista materiaaleista voidaan valmistaa – kankaita ja jopa vessanpönttöjä. En tiedä metsänhoidosta mitään, mutta näin maallikosta laajat avohakkuut näyttävät ja tuntuvat pahalta.

Minkälaisia luontokokemuksia haluaisit tarjota lapsenlapsille?
– Vanhin lapsenlapseni on samoillut äitinsä kanssa metsässä ja näyttää nauttivan siitä suuresti. Muut kaksi ovat vielä kovin pieniä. Heidän kanssaan voisimme aluksi retkeillä lähimetsään ja istua kivelle syömään eväitä.

Miten vaalit luonnon monimuotoisuutta?
– Kuljen luonnossa sitä kunnioittaen. Tulen surulliseksi ja vihaiseksi, kun näen luonnossa roskia. Meidän tulee vaalia ja kunnioittaa luontoa niin, että myös tulevat sukupolvet voivat nauttia luonnon meille antamista lahjoista.

JAA ARTIKKELI: