Saimi Hoyer sienimetsällä
Kuva Elina Simonen

Haastateltavana Saimi Hoyer, matkailuyrittäjä, malli

Julkaistu 11.4.2023

Mitä luonto sinulle merkitsee?
– Luonto on paras ystäväni. Se on ystävä, joka jaksaa kuunnella. Se ei koskaan tuomitse, se ei petä eikä ole viheliäinen. Metsässä voi huutaa, laulaa, itkeä ja nauraa niin paljon kuin haluaa. Siellä voi purkaa paineita ja jakaa onnentunteita. Se on rauhoittumisen paikka mutta myös seikkailujen paikka. Ja ennen kaikkea se on sienten kasvupaikka.

Minkälainen on mielimaisemasi
– Syksyinen luonto, joka tarjoaa kaikille aisteille jotakin. Se on varhainen syysaamu, jolloin höyry nousee sammaleista ja voi tuntea mustavahakkaan tuoksun nenässään ja kuulla kurjen huudon. Se voi olla myös keväinen metsä vihreän eri sävyineen.

Miten vietät aikaa luonnossa?
– Sienestäminen on intohimoni, mutta kerään myös syötäviä villiyrttejä ja marjastankin jonkin verran. Lisäksi teen pitkiä lenkkejä koirani kanssa. Liikun mielelläni myös Saimaan kirkkailla vesillä.

Mitä luonto voi meille tarjota?
– Luonto voi tarjota meille kaiken muun ohella myös suhteellisuudentajua: asiat menevät metsässä oikeaan järjestykseen.

Kiinnostavin puuta hyödyntävä innovaatio?
– Puukuidun käyttö kankaissa ja vaateteollisuudessa. Suomessa on jo muutamia alan yrityksiä, jotka pitäisi nyt saada kunnolla lentoon. Tästä voisi kehittyä Suomelle uutta vientiteollisuutta – meidän pitäisi olla tässä edelläkävijöitä. Lisäksi metsästä voi löytyä ratkaisuja lääketieteen ja -teollisuuden käyttöön. Tutkijat ovat yhä kiinnostuneempia metsän mikrobien vaikutuksesta vastustuskykyymme, ja jo pitkään on tiedetty, että antibiooteille vastustuskykyisiä taudinaiheuttajia voidaan nujertaa männynpihkatuotteilla. Saa nähdä, mitä kaikkea sieltä vielä löytyy.

Miten vaalit luonnon monimuotoisuutta?
– Omalta osaltani pyrin ottamaan luonnon huomioon kaikessa toiminnassani. Metsähallituksen kansallispuistokummina yritän innostaa mahdollisimman monia itse kokemaan, miten upea luonto meillä on. Kun luonto tulee tutuksi, herää yleensä myös halu suojella sitä. Myös omille lapsilleni haluan jättää perinnöksi ennen kaikkea hyvän luontosuhteen – se on arvokas asia.

JAA ARTIKKELI: