Kape Aihinen ravintolan ovella
Kuva Bo Strandén

Haastateltavana yrittäjä, ravintoloitsija Kape Aihinen

Julkaistu 25.4.2022

Mitä luonto sinulle merkitsee?
–Terapiakävelyt metsässä eivät ole minun juttuni, mutta tietyllä tavalla koen kyllä olevani luontojäbä. Lapsuuteni asuin omakotitalossa Nousiaisten maaseudulla – siellä ei tarvinnut lähteä erikseen metsään, riitti, että astui takapihalle. Perheelläni oli kaksi kesämökkiä, ja kesät vietimme aina saaristossa. En ole erityisemmin pohtinut, mitä luonto minulle merkitsee. Se on osa elämää ja elämän edellytys.

Minkälainen on mielimaisemasi?
– Kyllä se hienoin maisema avautuu, kun istuu oman mökin saunanterassilla ja katse suuntautuu puiden läpi merelle. Muutin hiljattain Helsingin ydinkeskusta Lauttasaareen, ja myös siellä on upeita maisemia – merta, puita ja puistoja. Roska-autojen aamuinen kolina vaihtui lintujen lauluun. Mahtava paikka asua!

Miten vietät aikaa luonnossa?
– Nyt täytyy rehellisesti sanoa, että elämän ruuhkavuosia elävänä yrittäjänä ja kahden sporttisen lätkäjätkän faijana on niin, että vapaaajalla luonnon sijaan kutsuvat sohva ja Netflix. Metsäretkille ei jää aikaa. Aika kuluu työnteon lisäksi lähinnä jäähallilla tai futiskentällä. Mökillä olen mieluiten tekemättä mitään.

Mitä luonto voi meille tarjota?
– Varmasti hyvin henkilökohtaista. Itse en sienestä, marjasta enkä metsästä. Kalastuskin rajoittuu mato-ongintaan, josta on mukavia lapsuudenmuistoja. Kävin usein onkimassa isoäitini kanssa, joka kehotti minua olemaan hiljaa, etteivät kalat kuule. Ihmisiä pitäisi kehottaa ottamaan luonnossa liikkumiseen enemmän aikaa, ihan niin kuin hyvän kotiruuan kokkaamiseenkin.

Kiinnostavin puuta hyödyntävä innovaatio?
– Ylipäätään fossiilisten raaka-aineiden korvaaminen puupohjaisilla on hyvä asia. Yhtenä esimerkkinä ovat biohajoavat pakkausmateriaalit, joita monet ravintolatkin suosivat. Itse tosin uskon, että ravintolamaailmassa pakkausmateriaaleja suurempi merkitys luonnolle on siinä, miten raaka-aineita tuotetaan ja kuljetetaan.

Miten vaalit luonnon monimuotoisuutta?
– Suosimalla kierrätystä. Suomalaiset voivat olla ylpeitä siitä, miten hienosti kierrätys on täällä järjestetty ja miten hyvin kierrätämme. Monessa muussa maassa on ihan eri meininki. Hyvä kuitenkin olisi, jos jokainen katsoisi peiliin ja yrittäisi tehdä asioita luonnon kannalta vielä paremmin.

JAA ARTIKKELI: