Puutavara-autoa lastataann talvisella metsätiellä
Ensimmäinen uusiutuvalla dieselillä liikkuva puutavara-auto aloitti liikennöinnin Pohjanmaa–Kainuun alueella huhtikuussa. KUVA KATI JURKKO

Metsähallitus leikkaa kuljetusten päästöjä

Julkaistu 21.6.2021

METSÄHALLITUS on aloittanut uusiutuvan dieselin käytön puutavarakuljetuksissaan. Uudella polttoaineella voidaan vähentää rekkaliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi. Ensimmäinen uusiutuvalla dieselillä liikkuva puutavara-auto aloitti liikennöinnin Pohjanmaa–Kainuun alueella huhtikuussa.

– Päästöjen vähentäminen kuuluu hiilinielujen kasvattamisen ohella Metsähallituksen ilmasto-ohjelmaan, jolla haetaan ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Tämä on yksi askel koko kuljetusketjun päästöjen leikkaamiseen, Metsähallituksen asiakkuusjohtaja Heikki Kääriäinen kertoo.

Talouskäytössä olevien monikäyttömetsien hoidossa Metsähallituksen suurimmat päästölähteet liittyvät puunkorjuuseen ja kuljetuksiin. Korjuussa on otettu käyttöön sähköavusteinen hybridiharvesteri, junakuljetusten osuutta on lisätty ja nyt panostetaan maantiekuljetusten vähäpäästöisyyteen.

Uusiutuva diesel on kalliimpaa kuin fossiilinen diesel, mutta kysynnän kasvaessa hintaeron odotetaan tasoittuvan.

– Meillä on kuljetuksissa mukana 170 autoa, joten etenemme asteittain sitä mukaa, kun saamme käytöstä kokemusta. Odotamme, että uusiutuva diesel pystyy kilpailemaan jatkossa myös hinnalla. Tutkimme ja kokeilemme muitakin uusiutuvia vaihtoehtoja. Suurin jarru käyttöönotolle on hitaasti kasvava tankkausverkosto, Kääriäinen kertoo.

JAA ARTIKKELI: