Lappilainen puu jalostuu Tervolassa
Tervolassa toimivan Veljekset Vaara Oy:n saha on kasvanut vuosikymmenten aikana kiertävästä kenttäsirkkelistä 80 henkeä työllistäväksi puunjalostuskonserniksi. Tuore sukupolvenvaihdos siirtää perheyrityksen vetovastuun jo neljännelle polvelle.
Puukauppa elää hyvässä suhdanteessa. Näin arvioi tervolalaisen Veljekset Vaara Oy:n väistyvä toimitusjohtaja Jussi Vaara, joka on toiminut alalla yli 40 vuotta.
– Puurakentamisesta on tullut trendikästä. Puu on ilmastonmuutoksen kannalta hyvä materiaali, sillä se sitoo hiiltä ja on uusiutuvaa. Aika on myös sahayrittäjälle hyvä, sillä vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen on sahatavaralle viimein saavutettu kannattava hintataso.
Koronapandemian alettua useat suuret sahat muun muassa Pohjois-Amerikassa supistivat tuotantoaan merkittävästi, koska kysynnän pelättiin romahtavan. Toisin kävi: ihmiset innostuivat rakentamaan taloja ja terasseja sekä kunnostamaan vanhaa.
– Nyt ollaan tilanteessa, että varastot on käytännössä syöty pois ja kysyntä ylittää tuotannon määrän. Terveen puun menekkiin ja hintaan vaikuttaa myös se, että halpatavara alkaa olla pois markkinoilta, kun Euroopan hyönteistuhopuut alkavat olla käytetty loppuun, Vaara kertoo.
Vaara on toiminut pitkään alan näköalapaikalla paitsi perheyrityksen johdossa myös Sahateollisuus ry:n hallituksessa. Hän on havainnut, miten ala on seurannut muun maailman kehitystä siirtymällä automaation, huipputeknologian ja tekoälyn aikaan. Hyvien ominaisuuksiensa vastapainoksi nykyiset sahoilla käytettävät laitteet ovat kalliita, mikä on pyyhkäissyt markkinoilta pieniä toimijoita ja kasvattanut jäljelle jääneiden kokoa.
– Perinteisillä pienillä sahoilla on vaikeuksia pysyä kilpailussa mukana ja vastata asiakkaiden tarpeisiin. Automaatio on tehostanut toimintaa mutta vaatii samalla jatkuvia investointeja ja laitteiden päivittämistä. Jo yksittäinen mittalaite sahassa voi maksaa yli satatuhatta euroa.
Sukupolvi vaihtuu
Vaaran sahan historia perheyrityksenä ulottuu 1900-luvun alkuun, jolloin Jussi Vaaran isoisä Janne perusti kenttäsirkkelin Tervolaan. Jannen poika Vilho jatkoi maakunnan kiertämistä kenttäsirkkelin kanssa aina vuoteen 1980, kunnes äkillinen kuolema siirsi vastuun 20-vuotiaalle Jussille ja hänen nuoremmille veljilleen.
– Yritys on ollut muutamaan otteeseen risteyskohdissa, joissa on jouduttu miettimään, lopettaako toiminta vai tehdäkö rohkeita investointeja. Rohkeus on kannattanut, ja nykyään konserni työllistää noin 80 henkeä, pohtii Jussi Vaara.
Puu on ilmastoystävällinen
materiaali,
sillä se sitoo hiiltä ja
on uusiutuvaa.
Vaaran saha laajensi puunhankintaansa neljä vuotta sitten perustamalla oman metsäyhtiön, joka tytäryhtiönä hankkii sahalle tarvittavaa tukkia ja sellutehtaille myytävää kuitupuuta. Puuta sahalle toimittavat edelleen suuret metsäyhtiöt ja Metsähallitus. Sahalle toimitetaan sadan kilometrin säteeltä lappilaista kuusi- ja mäntytukkia 160 000 kuutiometriä vuosittain.
Sahan jalosteista päätuote on kotimaisille talotehtaille ja jälleenmyyjille menevä pintakäsitelty ulkoverhoilulauta. Yritys toimittaa sahatavaraa myös ulkomaille, mutta Jussi Vaaran mukaan viennin osuus on tuotannosta pienentynyt yhtiön panostettua enemmän jatkojalostamiseen.
Osaltaan jalostusastetta on kasvattanut kaksi vuotta sitten perustettu uusi tuotantolaitos. Täysin automatisoidulla tuotantomenetelmällä valmistuu painumattomia hirsiaihioita, jotka matkaavat kotimaisten talotehtaiden tarpeisiin. Ensimmäiset Vaaran Palkin valmistamat hirsiaihiot toimitettiin asiakkaille keväällä.
– Hirren painumattomien lamellien ansiosta rakenne on erittäin tukeva, ja se on lisäksi helppo ja nopea pystyttää. Tukevan rakenteen ansiosta hirren painumavaroja ei tarvitse enää huomioida, mikä helpottaa muun muassa metallin, lasin ja kivirakentamisen yhdistämistä hirsirakentamiseen. Vuosihuoltojakaan ei tarvitse enää huomioida, Vaara kertoo.
Juuri nyt Veljekset Vaara Oy:ssä eletään kolmatta sukupolvenvaihdoksen aikaa. Kaksi vuotta sitten Jussin veli Jorma ja kaksi muuta perustajaosakasta luopuivat yrityksen osakkeistaan ja uusina osakkaina jatkoivat veljesten kuusi lasta. Kesäkuun alussa Jussi Vaara jättäytyi toimitusjohtajan tehtävistä 42 vuoden jälkeen ja antoi viestikapulan pojalleen Jukalle. Samalla hän siirtyi Vaarakonsernin hallituksen puheenjohtajaksi.
– Yrityksen perusta on hyvällä ja vakaalla pohjalla. Olemme onnekkaita, että lapsillamme on intoa ja osaamista lähteä jatkamaan vuosikymmenten kehitystyötämme, Vaara sanoo.
TEKSTI JA KUVAT OLLI AUTONEN
JAA ARTIKKELI: