Tulevaisuuteen valonpilkahduksia luonnosta
Olemme eläneet jo useamman vuoden poikkeuksellisia aikoja. Juuri kun tulevaisuus alkoi näyttää valoisammalta koronapandemian jälkeen, jouduimme uuden kriisin keskelle. Pelko, epävarmuus ja turvattomuuden tunne eivät helpottuneetkaan koronan jälkeen, vaan kävi päinvastoin. Seuraamme yhdessä maailman kanssa järkyttyneinä sotaa Ukrainassa, joka taistelee olemassaolostaan. Helmikuun lopulla, vain muutama päivä hyökkäyksen jälkeen, julkistettiin IPCC:n uusin raportti, joka vahvistaa, että globaalit kriisit – luontokato ja ilmastonmuutos – etenevät nekin vääjäämättä. Raporttiin sisältyi onneksi myös viesti, että vielä ei ole liian myöhäistä toimia.
Maailma tuskin palautuu näistä kriiseistä ennalleen. Millainen ja kuinka laaja tämä muutos lopulta tulee olemaan, on vaikea vielä ennustaa. Ikuisena optimistina haluan kuitenkin uskoa, että kaikesta käynnissä olevasta ikävästä voi syntyä myös jotain hyvää.
Yksi jo nyt näkyvissä oleva muutos on ihmisten paluu luontoon. Lähes kaikissa länsimaissa koettiin heti koronakriisin alkaessa räjähdysmäinen kasvu kansallispuistojen kävijämäärissä. Suomessa retkeilyn ohella myös eräpalvelujen käyttö lisääntyi huimasti.
Lisääntynyt kiinnostus luontoon näkyy myös vilkastuneena yhteiskunnallisena keskusteluna. Luonto on ihmisiä lähempänä, ja se koetaan tärkeäksi, siksi myös luontoarvoista halutaan keskustella. Tätä kautta meihin kohdistuu uudenlaisia odotuksia. Meitä kutsutaan vuoropuheluun, ja tähän kutsuun meidän tulee vastata rohkealla avoimuudella.
Yhä laajemmin hyväksytään,
ettei maapallon kantokykyä
voi ylittää.
Luonnon kasvanut arvostus todennäköisesti lisää myös ymmärrystä luonnon ainutlaatuisuudesta. Uskallan ennustaa, että tämän seurauksena ihmisten asenteissa voi tapahtua pysyviä positiivisia muutoksia. Yhä laajemmin hyväksytään, ettei maapallon kantokykyä voi ylittää.
Tulevaisuuden skenaariossa Metsähallituksen merkitys korostuu entisestään. Strategiamme mukaan kasvatamme huomista, joten kestävien, luontopohjaisten ratkaisujen tuottaminen on selkäytimessämme. Valtion maiden ja vesien hoitajana voimme tarjota yhteiskunnalle runsaasti erilaisia mahdollisuuksia muuttaa kulutustamme kestävämmäksi. Tuomme nyt jo markkinoille uusia mahdollisuuksia kestäviin energiaratkaisuihin ja edistämme niin materiaalista kuin immateriaalista hyvinvointia.
Ei siis tarvitse olla edes ikuinen optimisti voidakseen ennustaa, että tulevaisuudessa tarve työllemme lisääntyy entisestään.
Turku 13.4.2022
Henrik Jansson
Luontopalvelujohtaja
JAA ARTIKKELI: