Puukuidulla parempaa akustiikkaa
Luonnonkuidun ominaisuudet soveltuvat erinomaisesti akustiikan parantamiseen. Alan asiantuntijoihin lukeutuva Lumir valmistaa puupohjaisesta materiaalista akustiikkaratkaisuja moniin tiloihin. Yritykselle tärkeitä arvoja ovat kiertotalouden periaatteet ja akustiikan syvempi ymmärrys.
Tuomas Hänninen asettuu kuvattavaksi Rettigin vuosi sitten remontoidussa pääkonttorissa Helsingin ytimessä. Hänninen on akustiikkaratkaisuja valmistavan vantaalaisen Lumirin tuotekehitysjohtaja. Hän kehottaa nostamaan katseen kattoon. Valkoiset pinnat eivät kuitenkaan paljasta niihin kätkeytyvää akustiikkaratkaisua. Hänninen kertoo, että katossa on kahdeksan millimetrin paksuudelta puupohjaista Lumirin materiaalia, joka hiljentää ääntä ja vaimentaa kaikuisuutta. Tilaan on asennettu myös akustoiva jäähdytyskatto Lumirin luonnonmateriaaliaineksesta.
– Akustiikka on mielenkiintoista, sillä sitä ei voi nähdä tai tuntea, mutta toimimattoman akustiikan huomaa heti, Hänninen sanoo.
Satavuotias rakennus on entinen panimon varasto. Punatiiliset ulkoseinät kätkevät sisäänsä modernit toimistotilat. Keskellä on korkea avonainen tila ja toimistopuolella nykymallin mukaista avointa monitoimitilaa. Hänninen toivoi kuvausta täällä, sillä paikka on hyvä esimerkki akustiikan nykyvaatimuksista. Avokonttorit alkavat olla jo normi. Myös kouluissa ja päiväkodeissa on siirrytty entistä enemmän avoimiin oppimisympäristöihin. Avotiloissa akustointiin pitäisi kiinnittää erityistä huomiota, sillä toimimaton akustiikka voi aiheuttaa ikäviä ongelmia: jatkuvassa hälinässä oleskelu stressaa, vie työtehon ja aiheuttaa keskittymisvaikeuksia.
Tutkimus jatkuu
Lumir käyttää akustiikkaratkaisuissaan ruiskutettavaa, vesisekoitteista ja puupohjaista materiaalia. Seos on yrityksen oman kehitystyön tulos. Se koostuu biopohjaisen materiaalin lisäksi liima-aineesta, joka sekin tulee suomalaisesta luonnosta. Hänninen sanoo saavansa kilpailijoilta huutia, kun hän kehuu luonnonmateriaalien ylivertaisuutta verrattuna mineraali- ja lasivillapohjaisiin tuotteisiin.
– Käyttämämme biomateriaalit eivät tuota sisäilmaan haitallisia orgaanisia yhdisteitä tai kuituja, Hänninen perustelee. Puukemian tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2011 väitellyt Hänninen pitää puun ominaisuuksia akustiikassa ylivertaisina.
– Lasi- tai kivivillaan verrattuna puukuitu on pyöreää ja luontaisesti huokoista, koska kuidun pitää kyetä kuljettamaan vettä ja ravinteita puun sisuksia pitkin. Tämä huokoisuus toimii akustisena materiaalina paremmin kuin mikään muu.
Piirustuspöydältä työmaalle
Arkkitehdit niin Suomessa kuin maailmallakin ovat ottaneet Lumirin puupohjaisen akustiikka-aineen vastaan innokkaasti. Luonnonmateriaaliin perustuva ratkaisu on paitsi biohajoava ja kierrätettävä myös esteettisesti kaunis. Ja näyttäviä ovat Lumirin referenssikohteetkin. Eduskuntatalon pääkorjauksen yhteydessä talon akustiikkaa parannettiin Lumirin pinnoitteilla. Lisäksi muun muassa Helsingin keskustakirjasto Oodi sekä taidemuseo Amos Rex ovat niin ikään valinneet akustiikkansa tueksi Lumirin luonnonmateriaalit.
Puurakentaminen ja luonnonmukaiset ratkaisut ovat arkkitehtuurin maailmassa nosteessa. Lumirin täysin hajoavista luonnonmateriaaleista valmistettu ratkaisu on kierrätyskelpoinen, joten se myös pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä.
– Mutta valitettavasti arkkitehdin piirustuspöydältä rakennustyömaalle on pitkä matka, Hänninen huokaa.
– Meillä on mahdollisuus tehdä rakentamisesta kestävän kehityksen periaatteiden mukaista ja helpottaa koko prosessia. Uuden asian opettaminen isoille rakennusyrityksille on kuitenkin haastavaa, Hänninen harmittelee.
Kiertotalouden asialla
Lumirin puumateriaali soveltuu korvaamaan muovi- ja mineraalipohjaiset pinnoitteet seinissä ilman, että rakennusliikkeiden toimintatapoihin vaadittaisiin suuria muutoksia.
– Materiaalin kierrätettävyys on erinomainen, sillä samat kuidut voi käyttää uudelleen ainakin kymmenen kertaa. Mutta rakennusalalla kierrätys on vasta alussa, Hänninen sanoo.
Kiertotalouden periaatteita noudattaen Lumir ei valmista biokuitupohjaista materiaaliaan varastoon. Jos massaa jää työmaalta yli, se on mahdollista hyödyntää maanparannuksessa.
Seuraava askel on käyttää teollisuuden jätevirtoja akustiikkapintojen materiaalina. Tästä Hänninen ei kuitenkaan hiisku enempää, sillä menetelmän patentointi on vielä kesken. Motivaattorina uuden kehittämisessä ei ole vain liiketoiminnan kasvattaminen vaan myös kiertotalouden edistäminen alalla.
– Työtä on paljon, mutta jonkun se pitää tehdä. Tämä on syy, miksi haluan työskennellä Lumirilla – haluan saada rakennusalalla aikaan todellisia muutoksia.
TEKSTI ANNA GUSTAFSSON • KUVA VEIKKO SOMERPURO
JAA ARTIKKELI: