Uusi innovaatio tuo
puun meluseiniin
Sepa Oy kehitti teollisen, sertifioidun valmistusprosessin puiselle meluseinämoduulille. CE-merkitty tuote on herättänyt kiinnostusta myös Ruotsissa.
Tulevaisuudessa entistä useampi meluseinä tullaan valmistamaan puusta, arvioi Sepa Oy:n tehtaanjohtaja Matti Ahonen. Kuusesta valmistettu, CEmerkitty meluseinä rakentuu parhaillaan Jyväskylä–Tikkakoski-moottoritien suurtyömaalle, ja toinen projekti on alkamassa Espoossa maaliskuussa.
– Liikennemäärien kasvaessa meluntorjuntaan kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota. Näemme puisissa meluseinissä merkittävän kasvumahdollisuuden, Ahonen sanoo.
Puinen meluseinä on Sepa Oy:n innovaatio, jota yritys on kehittänyt vuodesta 2015 alkaen. Raaka-aineena toimii lujuuslajiteltu ja mitallistettu kuusi- tai mäntysahatavara. Rakenteen ulkoverhous on kuusta tai mäntyä ja sisärakenne havuvaneria. Moduulit ovat noin 6,5 metriä pitkiä ja 2,5–3,3 metriä korkeita, ja ne nostetaan nosturilla perustusten päälle, irti maasta. Kastumiselta niitä suojaa peltikate.
Oma testilaboratorio äänieristävyyden mittaukseen
Sepa valmistaa moduulit Keiteleellä sijaitsevassa tuotantolaitoksessaan. Tuotteen lisäksi yritys kehitti moduuleille myös teollisen valmistusprosessin. Prosessin perustana toimii vuonna 2017 uusittu sormijatkoslinja, joka mahdollistaa pitkät jännevälit.
Meluseinän äänieristävyyden mittausta varten tehtaalle rakennettiin testilaboratorio. Mittauksista vastasi VTT.
– Moduulimme äänieristävyys ylittää selvästi CE-merkintään vaadittavan 25 desibelin ääneneristävyyden, Sepa Oy:n kehitysjohtaja Olli Hentunen kertoo.
Seuraavaksi Ruotsin markkinoille
Puun käyttöä meluseinissä on tähän asti rajoittanut se, ettei saatavilla ole ollut riittävää määrää valmiita moduuleja. Puuseiniä on tehty pienimuotoisesti ja osittain paikan päällä.
Teollisen mittakaavan tuotannon käynnistyttyä myös meluvallimoduulien kysyntä on kasvanut nopeasti. Vuonna 2020 tuotanto oli 14 000 neliömetriä, kun taas tämän vuoden tilauskanta lähestyy jo 20 000 neliömetriä. Toistaiseksi kaikki moduulit käytetään Suomessa, mutta Sepassa katseet ovat jo kääntyneet Ruotsin suuntaan.
Ruotsissa myös puusta valmistettujen meluseinien käyttö on laajempaa kuin Suomessa. Sepassa uskotaan, että suomalaisvalmisteisten moduulien ominaisuudet – pidempi jänneväli ja käyttöikä, luja materiaali sekä tehokas pystytys – tuovat kilpailuetua markkinoilla.
Kasvuhakuinen yritys rekrytoi
Vuonna 1982 perustettu Sepa Oy on Suomen johtava kattoristikoiden valmistaja. Sen Keiteleellä sijaitseva tuotantolaitos on Pohjois- Euroopan suurin, ja se valmistaa vuosittain noin 150 000 naulalevyrakennetta.
Kattoristikoita yritys valmistaa eri muotovariaatioilla 30 metrin pituuteen asti. Näiden lisäksi Sepa valmistaa ainoana Suomessa C-40-lujuusluokiteltua, sormijatkettua sahatavaraa, Posi-palkkeja sekä uusimpana tuotteenaan EGL:ää (edge glued lumber) eli syrjäliimattuja palkkeja, joiden levymäinen rakenne sopii rakentamiseen samankaltaisiin kohteisiin kertopuun kanssa.
Meluntorjuntaan
kiinnitetään jatkuvasti
enemmän huomiota.
– Käytössämme on kuusi CNC-sahaa, joilla pystymme tekemään puusta todella erilaisia muotoja, melkeinpä mitä vain mieleen juolahtaa, Hentunen sanoo.
Infrapuolelle Sepa valmistaa silta- ja tunnelimuottijärjestelmiä.
– Liikevaihdostamme noin kolmannes tulee infrasta, loput ristikkobisneksestä, Hentunen sanoo. Vuonna 2020 Sepan liikevaihto oli noin 18 miljoonaa euroa. Tuleville vuosille yritys tavoittelee kasvua.
– Kasvuhakuiselle yritykselle oikeiden ihmisten rekrytointi on haaste. Palkkaamme jatkuvasti uutta henkilöstöä: tällä hetkellä haemme väkeä sekä suunnitteluun että tuotantoon.
Tarvittaessa reagoidaan ripeästi
Sepassa on 37 vuoden aikana toteutettu 34 investointia. Vuodesta 2016 yritys on käyttänyt investointeihin yli 6 miljoonaa euroa. Parhaillaan vireillä on uusi sahatavaran höyläys- ja lajittelulinja.
– Investoinneilla pyrimme vähentämään hukkatuotannon osuutta ja kuljetusten määrää, Hentunen kertoo.
Uusien bisnesmahdollisuuksien haistelu ja tuotteiden innovointi, tarvittaessa ripeälläkin aikataululla, on erottamaton osa Sepan yrityskulttuuria.
– Menestyäkseen yrityksen pitää uudistua. Jos näemme jossain kaupallistamisen mahdollisuuden, lähdemme heti viemään asiaa eteenpäin, Ahonen sanoo.
– Päätöksenteko on Sepassa nopeaa. Parhaimmillaan päätös syntyy puolessa minuutissa, Hentunen päättää.
TEKSTI MARIA LATOKARTANO • KUVA SEPA OY
Sepa Oy
- Vuonna 1982 perustettu perheyhtiö. Perustaja Seppo Ahonen.
- Liikevaihto vuonna 2020 oli noin 18 miljoonaa euroa.
- Tuotantolaitos Keiteleellä.
- Valmistaa vuosittain 150 000 naulalevyrakennetta.
- 110 työntekijää, tuotannossa 55 henkeä, suunnittelussa ja toimistossa 30. Loput kausityövoimaa.
- Oma suunnitteluosasto toimii sekä Porvoossa että Siilinjärvellä.
JAA ARTIKKELI: