Maastopyöräilijä luonnossa
Luonto tarjoaa Suomen suurimman liikuntapaikan kaikille suomalaisille – liikunta voi kuitenkin suoraan tai välillisesti aiheuttaa ympäristölle kuormitusta.

”Luonto on Suomen suurin liikuntapaikka”

Julkaistu 14.10.2022

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdossa käynnistyy Menneen talven lumet -näyttely, joka tarkastelee liikuntakulttuuria kestävän kehityksen näkökulmasta. Metsähallitus tuo näyttelyyn Suomen luonnon – suomalaisten suurimman liikuntapaikan.

Luonto tarjoaa suomalaisille raakaaineiden ja metsän antimien lisäksi hyvinvointia lisääviä liikuntapaikkoja. Liikunta voi kuitenkin suoraan tai välillisesti aiheuttaa ympäristölle kuormitusta. Marraskuun lopussa ovensa avaava Menneen talven lumet -näyttely pureutuu suomalaisen liikuntakulttuurin ja kestävän kehityksen väliseen suhteeseen.

– Kyse ei ole historiallisesta näyttelystä vaan nykyhetken kuvaamisesta. Näyttelyssä esitetään paitsi kylmiä faktoja myös ratkaisuja liikunnasta aiheutuvan ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Tarkoituksena on herättää ajatuksia myös siitä, miten jokainen voi omassa arjessaan tehdä kestävämpiä ratkaisuja. Tämä yhteiskunnallinen aihe ei koske vain kilpaurheilua vaan ihan kaikenlaista liikuntaa, näyttelypäällikkö Kalle Rantala kertoo.

Näyttely keskittyy neljään erilaiseen teemaan: luontoliikuntaan ja -resursseihin, rakennettuihin liikuntapaikkoihin, liikuntapaikoille kulkemiseen sekä arjen valintoihin. Tarkoituksena on havainnollistaa, miten sekä yksilö että yhteiskunta voivat edistää kestävämpää liikkumista.

– Esimerkiksi liikuntapaikoille kulkemisesta syntyviä ympäristöhaittoja voi vähentää kimppakyytejä suosimalla ja joukkueurheilussa otteluohjelmia järkeistämällä. Lisäksi näyttelyssä nostetaan esille eri toimijoiden kehittämiä ratkaisuja: esimerkiksi jääkiekkoliiga kannustaa seuroja tarjoamaan pelipäivinä ilmaisen julkisen liikenteen paikan päälle, Rantala selittää.

Hiihtotapahtuma ja autoja, Pirkkolan urheilupuisto 1974mustavalkoinen
Liikuntakulttuurin merkittävin ympäristövaikutus syntyy siitä, että liikuntapaikoille liikutaan henkilöautoilla.
Kalle Rantala
– Näyttelyssä esitetään paitsi kylmiä faktoja myös ratkaisuja liikunnasta aiheutuvan ympäristökuormituksen vähentämiseksi, kertoo näyttelypäällikkö Kalle Rantala.

Metsähallitus edistää liikuntakulttuuria

Metsähallitus on yksi Tahtoon pystytettävän näyttelyn yhteistyökumppaneista. Yhteistyökumppaneilla on iso merkitys suurta yleisöä kiinnostavien sisältöjen luomisessa.

– Metsähallituksen kanssa pääsemme käsittelemään suomalaisen urheilukulttuurin yhteiskunnallisesti merkittäviä ulottuvuuksia, kuten kestävää kehitystä, suomalaisten luontosuhdetta sekä toiminnan vaikutuksia ilmastonmuutokseen – asioita, jotka koskettavat hyvin ajankohtaisesti meitä kaikkia, Tahdon johtaja Jukka-Pekka Vuori sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen päällikkö Heikki Hepoaho, jonka mukaan luonto on Suomen suurin liikuntapaikka.

– Luonto tarjoaa kaikille suomalaisille paikan rentoutumiselle ja rauhoittumiselle. Metsähallitus puolestaan tarjoaa ratkaisuja ja osaamista kestävän kehityksen edistämiseksi, jotta kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus nauttia luonnosta ja sen tuomasta arvosta yli sukupolvien.

Kestävä kehitys ei
koske vain kilpaurheilua
vaan ihan
kaikenlaista liikunta.

Näyttelyyn on tulossa Metsähallituksen oma osio. Siinä havainnollistetaan suomalaisten kestävää luontosuhdetta sekä merkityksellistä liikunta- ja urheilukulttuuria, jota Metsähallitus on rakentanut erilaisin toimin retkietiketin laatimisesta kansallispuistojen ylläpitoon asti.

– Näyttelyyn rakennettu laavu havainnollistaa Metsähallituksen tarjoamia palveluja, jotka helpottavat luonnossa liikkumista. Esimerkiksi kansallispuistojen tulentekopaikat ja valmiit, merkityt reitit sekä puistojen ylläpito ylipäänsä mahdollistavat sen, että luonnossa voi liikkua kestävästi suuriakin kävijämääriä, Rantala kertoo.

Rantala povaa ensi vuoden elokuuhun asti kestävälle näyttelylle suurta kävijävirtaa.

– On hienoa, että tämä pitkään valmisteltu näyttely avataan pian.

TEKSTI NELLI MÄKITALO • KUVAT MAARIT VAAHTERANOKSA, EEVA RISTA-PIRKKOLA JA TAHTO/TOMI PARKKONEN

Menneen talven lumet

  • Avoinna 25.11.2022–27.8.2023 urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdossa Helsingin Olympiastadionilla
  • Yhteistyökumppaneina Metsähallitus, Luhta, ST1, Tomra, Paroc ja Lappset
  • Lue lisää: www.tahto.com

JAA ARTIKKELI: