Kävelijöitä metsäpolulla, taustalla mönkijä
Vangit hoitavat monenlaisia huoltotehtäviä. Polttopuut kuljetetaan taukopaikalle mönkijällä.

Metsähallituksen ja Rikosseuraamus­laitoksen yhteistyöstä hyötyvät kaikki

Julkaistu 17.9.2020

Joskus kaikki palaset vaan loksahtavat paikalleen. Näin on käynyt muun muassa Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Rikosseuraamuslaitoksen välisessä yhteistyössä.

Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta kaikki osapuolet ovat yhteistyöhön tyytyväisiä, Keravan vankilan johtaja Minna Saukko sanoo.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että yksi plus yksi ei ole kolme vaan jopa viisi, Metsähallituksen puistonhoitaja ja yhteistyön isähahmo Antti Raita täydentää.

Antti Raita, Valtteri Lukka ja Minna Saukko on kerääntyneet taukopaikan pöydän ääreen.
– Kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä yhteistyöhön, kertovat Antti Raita (vas.), Valtteri Lukka ja Minna Saukko.

Toimintaa aloiteltiin vuonna 2003, ja huhtikuussa 2004 työt pyörähtivät liikkeelle Nuuksion kansallispuistossa. Alkuvaiheessa luotiin yhteiset käytännöt ja pelisäännöt. Tällä hetkellä yhteistyötä tehdään laajalti Etelä- ja Keski-Suomessa, ja mittaluokkakin on melkoinen.

– Tällä hetkellä puhutaan jo reilusta 50 henkilötyövuodesta, Saukko ja Raita kertovat.

Metsähallituksen saamat hyödyt yhteistyöstä ovat selvät.

– Resurssimme ovat monin paikoin rajalliset sekä tekevien käsien kuin rahankin suhteen, joten aputyövoima on tarpeen. Yhteistyön voi nähdä myös osana Metsähallituksen vastuullista toimintatapaa.

Paljon positiivista sataa myös Rikosseuraamuslaitoksen laariin.

– Valtio maksaa olemassaolomme, ja ehkä tämä on yksi keino maksaa takaisin. Tämä on vankien kuntoutusta mitä suurimmissa määrin. Kädenjälki näkyy ja tehdystä työstä voi olla ylpeä. Samalla toimintakyky kohentuu ja arkeen tulee rytmi, mikä helpottaa siviiliin paluuta, Raita arvioi.

Vankien kädenjälki näkyy

Puistomestari Valtteri Lukka lähtee työnjohtajan ominaisuudessa opastamaan meitä Sipoonkorven sydämeen. Hän ja Raita luettelevat parkkipaikan laidalla erilaisia esimerkkejä yhteistyön tuloksista: Puomi, vankilan metalliverstaalla tehty. Opastaulu, vankilan puutyöpajalla valmistettu. Opasteviitat, vankityöllä tehty nekin. Puuliiterin elementit, vessat, polkujen kaiteet, kaikki vankien työtä.

Valtteri Lukka
– Meillä on nyt mainio vankiporukka töissä. Osaavia ja todella motivoituneita, Valtteri Lukka vakuuttaa.

Tänä kesänä Sipoonkorvessa on sorastettu polkuja, rakennettu siltoja ja kunnostettu pitkoksia. Lisäksi vangit ovat tehneet paljon erilaisia huolto-ja kunnostustöitä. Koronaaika on tuonut arkeen oman lisänsä, vangit siivoavat nyt kansallispuiston vessat ja tulipaikat kahdesti viikossa.

– Tämä on tosi hyvä, osaava ja oppivainen porukka. Se tässä on tietysti haastavaa, että porukka vaihtuu aika nopeasti, Lukka harmittelee.

Työ luonnossa on makea porkkana

Maallikko saattaa kummastella sitä, että vangit saavat työskennellä kansallispuistossa huomattavan vapaina. Tänään kaksi vankia ajaa polttopuuta Storträskin taukopaikalle. He hurauttavat meitä mönkijällä vastaan hakemaan seuraavaa puukuormaa.

– Huomasitko, miehet hymyilivät leveästi? Eivät varmasti viran puolesta vaan siksi, että he nauttivat siitä, mitä tekevät. Täällä ei olla vankilassa ja työnjohdosta vastaa Metsähallitus. Tarjolla on oikeita töitä, joista saa palkan. Porkkana on siis aika makea, Raita huomauttaa.

Metsähallituksen työt ovat vankien keskuudessa hyvin haluttuja. Eikä ihme, onhan työ luonnossa hyvää vaihtelua neljän seinän sisällä istumiselle.

– Mutta kuka tahansa ei tänne pääse, koska täällä ollaan siviilien keskellä. Luottoa ja näyttöä pärjäämisestä pitää olla. Kuudentoista vuoden aikana vangit ovat poistuneet työmaalta luvatta vain muutaman kerran, Saukko muistelee.

”Tulen tänne pian tyttäreni kanssa”

Metsähallituksen työnjohto ja vankilan johto kertovat vankien usein sanovan, että vapaalle päästyään he aikovat tulla lastensa kanssa katsomaan näitä paikkoja. Samaa mieltä on reilut neljä kuukautta Sipoonkorven polkuja kunnostanut Kenneth. Vapauteen pääsy häämöttää lähellä, ja työpäivät luonnossa auttavat jaksamaan.

– On hienoa päästä oikeisiin töihin ja liikkumaan ulkona. Tässä ei varsinaisesti kovin paljoa tavata siviilejä, mutta jo niiden näkeminenkin on oikeastaan aika hienoa. Kiva nähdä perheitä laittamassa ruokaa – haaveilen samasta 10-vuotiaan tyttäreni kanssa, mies hymyilee klapisavotan lomassa.

– Sekin pitää sanoa, että vankilassa nukkuminen on usein vähän vaikeaa. Vuorokausirytmikin sekoaa. Täällä kun tehdään päivä ulkotöitä, niin kyllä illalla uni tulee.

Tulevaisuudessa on luvassa myös uutta: työnteon lisäksi vangeille halutaan tarjota mahdollisuus suorittaa alan opintoja.

– Jos saataisiin tutkintoja tai osaamistodistuksia, tämä hyvä saataisiin kantamaan pidemmälle, Saukko sanoo.

TEKSTI ja KUVAT JARI SALONEN

  • Metsähallituksen ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyö alkoi vuonna 2004.
  • Vankien työpanos on nykyään noin 50 henkilötyövuotta.
  • Keravan avovankilan vangit työskentelevät Sipoonkorven ja Nuuksion kansallispuistoissa.
  • Työnjohto on Metsähallituksesta.
  • Töihin pääsevät tuomionsa loppupuolella olevat ja pian vapautuvat vangit.

Info-laatikon symboli

JAA ARTIKKELI: