Melojia Ruunaalla
Ruunaan retkeilyalue on yksi Mitä kuuluu Suomi? -kohteista. Kuva Hannu Huttu

Mitä kuuluu Suomi?

Julkaistu 21.6.2021

Metsähallitus järjestää SuomiAreenassa Mitä kuuluu Suomi? -tapahtuman, jossa päästään kurkistamaan kesäiseen luontoon eri puolille Suomea. Mukana on 21 erilaista kohdetta, joilta voi osallistua SuomiAreenaan digitaalisen rastitehtävän avulla 10.-18.7.2021 lähettämällä kuvia tai terveisiä Retkikompassi-sovelluksella. Lähetettyjä kuvia näytetään SuomiAreenan tapahtumasivustolla ja tapahtuman ohjelmissa.

Kartta Metsähallituksen kohteista
 1. Vallisaari, Helsinki
  Helsingin edustalla sijaitsevan entisen linnakesaaren
  vanhat rakennukset ja saaren ennätyksellinen lajirunsaus kertovat ihmisen ja luonnon rinnakkaiselosta. Vallisaaressa voi tutustua myös kansainvälisen Helsinki Biennaali -kuvataidetapahtuman teoksiin.
 2. Karkali, Lohja
  Karkalin luonnonpuisto on yksi Etelä- Suomen hienoimmista lehtoalueista. Muista luonnonpuistoista poiketen Karkali on avoinna myös retkeilijöille. Puiston nähtävyyksiin saa tutustua vain viitoitetulta reitiltä, koska alueen herkkä luonto ei kestäisi retkeilyn aiheuttamaa kulutusta.
 3. Suomen luontokeskus Haltia, Espoo
  Suomen luontokeskus Haltia ja sen mielenkiintoiset näyttelyt ovat portti Nuuksion kansallispuistoon. Monipuolisia palveluita tarjoava luontokeskus toimii lähtöpaikkana eripituisille luontoreiteille. Lataa aivosi luonnossa -näyttelyssä voi tutustua luonnon terveysvaikutuksiin.
 4. Ruotsinkylä, Tuusula
  Ruotsinkylän tutkimusmetsä on perustettu vuonna 1923. Metsähallituksen hallinnoima ja Luonnonvarakeskuksen käytössä oleva alue on yksi Suomen 13:sta metsäntutkimuskäyttöön varatusta alueesta. Siellä tutkitaan metsänjalostusta ja ulkomaisia puulajeja. Alue on myös suosittu ulkoilukohde.
 5. Langinkoski, Kotka
  Langinkoskelle valmistui vuonna 1889 keisarillinen kalastusmaja, jossa keisari Aleksanteri III nautti lohenkalastuksesta. Museona toimiva kalastusmaja ja ympäri vuoden suositut kosket sijaitsevat Langinkosken luonnonsuojelualueella. Perhokalastusluvan hankkimalla pääset kalastamaan keisarin jalanjäljissä!
 6. Porin kauppatori
  Perinteikäs Kauppatori yhdessä kauppahallin, kävelykadun sekä alueen yritysten kanssa muodostaa viihtyisän ja eläväisen kaupunkikeskustan. Pori-lavalla järjestetään SuomiAreenan aikaan ohjelmaa. Metsähallituksen monipuoliseen Mitä kuuluu Pori?! -ohjelmaan pääset mukaan 15.7. klo 11–16.
 7. Linnansaari, Savonlinna
  Linnansaaren kansallispuiston avaria järvenselkiä pilkuttavat saaret ja rantakallioiden takana piileskelevät rehevät lehdot. Tutustu veneillen tai meloen saimaannorpan kotivesiin ja koe Saimaan järviluonto kauneimmillaan. Kansallispuiston vesille pääsee myös reitti- ja tilausveneen kyydillä.
 8. Männyn siemenviljelys, Joroinen
  Joroisiin on istutettu joukko geneettisesti parhaiden puiden vartteita tuottamaan jalostettua siementä metsien uudistamisen tarpeisiin. Siemenet kypsyvät käpysuomujen alla. Syksyllä kävyt kerätään ja niistä karistetaan siemenet käpyuunien lämmössä.
 9. Merenkurkku, Vaasa
  Merenkurkun kivikkoinen saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa. Jääkauden muovaamassa saaristossa maankohoaminen paljastaa uusia karikoita ja ihmeellisiä labyrinttimaisia moreeniharjanteita.
 10. Ruunaan retkeilyalue, Lieksa
  Ruunaalla pääsee nauttimaan monipuolisesti Metsähallituksen ja yhteistyöyrittäjien palveluista. Joen aktiviteetit painottuvat koskialueelle, josta löytyy myös vuokramökkejä. Retkeilyalueen upeat maisemat houkuttelevat kokemaan Ruunaan moni tavoin.
 11. Annakankaan tuulivoimapuisto, Raahe
  Metsähallituksen ja Hyötytuulen yhteistyönä kehittämässä tuulivoimapuistossa on kymmenen tuulivoimalaa. Niiden tuottama sähkö vastaa noin 6 200 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista energiantarvetta. Alueella voi ulkoilla, mutta leiriytymistä voimaloiden lähellä on syytä välttää.
 12. Soiva metsä, Suomussalmi
  Soiva metsä on vuonna 1996 metsään rakennettujen suurikokoisten soitinten järjestelmä, joka sijaitsee monikäyttömetsässä. Luontopolun ja kulttuurikohteen yhdistelmä on koettavissa myös pyörätuolilla kulkien.
 13. Hossan kansallispuisto, Suomussalmi
  Hossan maisemissa metsiin ja vesille pääsee vaivattomasti. Voit kulkea samoja reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat 10 000 vuotta sitten. Tutustu Värikallion kalliomaalauksiin ja kurkista Öllöri-järven vedenalaiseen elämään. Kysy lisätietoja luontokeskukselta.
 14. Iso-Syöte, Pudasjärvi
  Suomen eteläisimmän tunturin maastossa voi nauttia mökkeilystä ja ulkoilusta ympäri vuoden. Alueella on eripituisia patikointi-, hiihto- ja maastopyöräilyreittejä, joista osa ulottuu Syötteen kansallispuiston uumeniin. Pudasjärven kaupunki ja Metsähallitus kehittävät Syötteen ydinalueesta toimivaa ja viihtyisää keskusta.
 15. Perämeren saaret, Tornio
  Perämeren saarten alue koostuu kymmenistä, toisistaan melko erillään sijaitsevista saarista. Parhaiten upeisiin perinnemaisemiin ja rikkaaseen linnustoon voi tutustua veneellä. Useat saaret ovat vanhastaan kalastajien tukikohtia, ja niillä on palveluvarustusta merellä liikkujille.
 16. Oulanka, Kuusamo
  Oulangan kansallispuiston lukuisat reitit ja riippusillat johtavat sinut komeiden koskien äärelle. Punaisten kallioiden kehystämällä Kiutakönkäällä pääset kokemaan ikiaikaisen veden voiman, joka on hurmannut kulkijoita jo kivikaudelta asti.
 17. Pilke, Rovaniemi
  Tiedekeskus Pilkkeessä voit tutustua ajankohtaisiin metsäteemoihin ja pohjoisen metsiin kaikilla aisteilla ja itse tehden. Pilke Shop myy mielenkiintoisia metsän tuotteita, ja Pilke Infosta saat tietoa kaikista Metsähallituksen palveluista – kalastusluvista retkeilyneuvontaan.
 18. Kivitunturi, Savukoski
  Kivitunturin luontopolku esittelee komeaa itälappilaista tunturi- ja metsäluontoa monipuolisesti: jääkauden jälkiä, rotkoja, kiviharjanteita, kuusikkokorpia, puronotkoja ja upeita kaukomaisemia. Kulje riippusiltaa, pidä taukoa Äitipetäjänlammella ja nauti monipuolisista luontokokemuksista.
 19. Pallas-Ylläs, Kolari
  Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen lähialueilla on paljon vaihtoehtoja omatoimiseen ulkoiluun sekä ohjattuihin aktiviteetteihin ympäri vuoden. Ylläksellä Kesänkijärven rannalla tunturit, polut, metsät ja vedet kohtaavat mahdollistaen helpon pääsyn ainutkertaisiin maisemiin.
 20. Tunturi-Lapin luontokeskus, Enontekiö
  Tunturi-Lapin luontokeskukselta lähtevä ja Jyppyrävaaran eteläpuolella kulkeva Peurapolku esittelee muinaista peuranpyyntiä. Polun varrella on useita vanhoja pyyntikuoppia, hangasaitaa sekä peuranpyyntikulttuurista kertovia tauluja. Luontokeskukselta lähtee myös muita lähireittejä.
 21. Siida, Inari
  Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa tutustut ikiaikaiseen ja elävään saamelaiskulttuuriin sekä arktiseen luontoon. Ulkomuseon alueella on noin viisikymmentä rakennusta ja rakennelmaa, joista osaan pääsee sisälle tunnelmoimaan entisajan elämää. Kulje merkityllä polulla, sillä museoalue on rauhoitettu muinaismuistolain nojalla.

JAA ARTIKKELI: