Tulevaisuus on metsissä ja nuorissa

Julkaistu 23.2.2019

Nykymaailmassa ilmastonmuutos on jokapäiväinen puheenaihe. Siitä puhutaan somessa, kouluissa ja kodeissa. Nuoriso tiedostaa ilmastonmuutoksen yhä paremmin ja on kiinnostunut keinoista sen estämiseksi.

Aktiivisuus nuorison keskuudessa on lisääntynyt. Tammikuussa ilmastonmuutoksesta huolestuneet nuoret järjestivät jopa mielenosoituksen Eduskuntatalon edessä. Nuorten tavoitteena oli saada päättäjät tekemään ilmastotekoja nopeasti ja herätellä kaikkia ottamaan ilmastonmuutos vakavasti. Olen iloinen siitä, että olemme tietoisia näistä asioista ja voimme ottaa kantaa.

Ilmastonmuutoskeskusteluun liittyvät oleellisesti myös metsät. Ennen kuin tutustuin paremmin Metsähallitukseen, mielikuvani sen toiminnasta oli, että se vain raivaa metsiä ja myy puuta. Kun tutustuin tarkemmin Metsähallituksen toimintaan, ilostuin siitä, kuinka hyvin vastuullisuus ja ympäristö otetaan huomioon prosesseissa. Kun puita hakataan joltakin alueelta pois, tilalle istutetaan uutta metsää. Hakkuu- ja harvennusprosesseissa otetaan aina huomioon luonnon monimuotoisuus ja ympäristönsuojelu. Opin myös, että Metsähallituksen maasta 39 prosenttia on suojelualueita ja vesistöistä 7 prosenttia. On kiinnostavaa saada tietää, miten Suomen hallitus ottaa ympäristön ja ilmastonmuutoksen huomioon taloudellisessa toiminnassaan.

Yhä useammat asiat
voidaan valmistaa puusta.

Suomen yksi suurimmista teollisuuden aloista on metsäteollisuus, jonka tulevaisuuskin näyttää hyvältä. Yhä useammat asiat voidaan korvata puulla. Tieteen ja uusien innovaatioiden kehittyminen tuo tullessaan yhä ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja jokapäiväisille tavaroillemme. Kaksi mielestäni kiinnostavinta asiaa ovat muovin ja vaatteiden korvaaminen puulla. Slushissa ollessani törmäsin useampaan startup-yritykseen, joka pyrkii korvaamaan muovin puulla. Isoin ja mieleenpainuvin oli suomalainen startup Sulapac. Heidän tuotteensa oli puusta ja sidosaineista tehty kosmetiikkapakkaus. Materiaali oli vahvaa ja malli kaunis, skandinaavisen simppeli ja – mikä parasta – täysin biohajoava. Yhteistyössä heidän kanssaan oli esimerkiksi maailmankuulu kosmetiikka- ja vaatefirma Chanel. Pakkausten lisäksi Sulapacilla on kehitteillä Stora Enson kanssa muoviton pilli, jota sain itesekin kokeilla. Se oli täydellinen korvike muoviselle pillille. Aiemmat yritykset korvata muovista pilliä eivät ole onnistuneet hyvin. Paperinen pilli alkaa hajota vedessä ja metallinen rikkoo lasin. Sulapacin pilli on kevyt ja kestävä.

Toinen kiinnostava innovaatio on vaatteiden uudenlainen kierrätys- ja valmistusprosessi. Aalto-yliopiston startup Ioncell on luonut yhdessä Helsingin yliopiston kanssa turvallisen kemiallisen kierrättämisprosessin. Menetelmällä pystytään tuottamaan tarpeeksi selluloosaa sisältävistä asioista, kuten käytetyistä tekstiileistä, sanomalehdistä tai jopa kasviksista, uusia tekstiilejä.

Metsäteollisuus tulee olemaan merkittävä osa tulevaisuuden teollisuutta, kun puusta tulee yhä suositumpi ja käytännöllisempi materiaali. Kuka tietää, minkälaisia innovaatioita uudet sukupolvet tuovat tullessaan ja miten ympäristöviisaita materiaaleja voi käyttää tulevaisuudessa. Nuoret ovat ne, jotka tulevat elämään tulevaisuuden maailmassa, minkä vuoksi meillä pitää olla oikeus ja halu vaikuttaa siihen.

Tara Kouros


Tara Kouros

Tara Kouros on 15-vuotias Kirkkoharjun koulun oppilas, joka suoritti TET-harjoittelunsa Metsähallituksessa.

JAA ARTIKKELI: